NRK Meny
Normal

Ber om varetekt for to tsjetsjenere

Politiet ber om varetektsfengsling for to av de åtte tsjetsjenerne som er siktet etter angrepet mot et asylmottak i Våler i Østfold. De seks andre pålegges daglig meldeplikt.

Masseslagsmål på Nordbybråten asylmottak
Foto: Vidar Tangerud / NRK

- Vi opprettholder siktelsen mot alle åtte, sier lensmann Per Tore Fremstad i Våler til NRK.

Spørsmålet om varetekt vil bli behandlet av Moss tingrett tirsdag morgen.

Video: Våler asylmottak etter angrepet

En av kvinnene har kontaktet politiet

En av de tre kvinnene som skal ha blitt utsatt for vold i forkant av angrepet, har meldt seg for politiet, ifølge NTB.

- Vi har fått etablert telefonkontakt med henne, og vi håper å få tak i de to andre i løpet av mandag. Det er veldig viktig for oss å få deres historie, for å finne ut om det er årsaken til det som skjedde torsdag, sier lensmannen.

De tre kvinnene fra Tsjetjenia skal ha blitt fornærmet av enkelte av asylsøkerne, og dette kan være en av elementene som utløste angrepet.

Gjenkjent av beboerne

De to som blir begjært varetektsfengslet, er i 20-årene. De er begge identifisert av vitner ved mottaket, ifølge politiet.

- De to ble sett og gjenkjent utenfor mottaket lørdag kveld, sier Fremstad.

- Vi utelukker ikke at vi ber om fengsling av flere. Dette er en omfattende etterforskning, og mye kan skje i løpet av uka.

Et stort antall personer tok seg inn på Nordbybråten transittmottak i Våler torsdag i forrige uke. Personene gikk løs på beboerne med slagvåpen og kniver.

23 beboere ble skadd. Ingen av dem skal ha fått alvorlige skader.

I alt 20 etterforskere jobber med etterforskningen av hendelsen.

Video: Asylsøkere skamslått på Våler

- Dette er jo en svært alvorlig sak, og det er skjerpende i siktelsen at dette er et overgrep utført av en stor gruppe i felleskap, sier Fremstad.

Det er oppnevnt to forsvarsadvokater for de siktede.

- Bjørn Haugen og Even Rønvik skal representere alle de siktede.

- I tillegg har vi fått rettens godkjennelse til å oppnevne en hjelpeadvokat for de fornærmede i saken. Hvem det blir er ikke avklart ennå, sier lensmannen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.