NRK Meny
Normal

Svenske politikere vil ta søndagshandelen fra Harry-folket

To svenske folkevalgte ber om å få stenge svenske butikker på søndager.

Grensehandel på Nordby

På Nordby i Sverige kan det fort bli tomt på søndager om de to svenske politikerne får gjennom sitt lovforslag.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Anikka Lillemets

Anikka Lillemets

Foto: Pressefoto / Riksdagen
Stina Bergström

Stina Bergström

Foto: Pressefoto / Riksdagen

Det er Stina Bergström og hennes partikollega Annika Lillemets fra Miljöpartiet de gröna som foreslår dette overfor den svenske riksdagen.

– En kjøpefri dag i uken gir flere fordeler. Foruten å oppmuntre til et mer balansert syn på handel, gir en hviledag i uken kunne bidra til bedre folkehelse gjennom å minske det stresset mange lider av i dag, skriver de i sitt lovforslag.

LES:

Ser til Norge og Tyskland

– I Tyskland og Norge er butikker normalt stengt på søndager. Slik har det også vært i Sverige tidligere, og i mange andre land.

– Det er verdt å prøve å gjøre en dag i uken så kjøpefri som mulig. Det går an å holde visse type butikker som apotek og lignende åpne, men stengt er normen, skriver politikerne i forslaget.

Dette er for øvrig ett av 3.245 forslag som er levert inn til den svenske Riksdagen. De siste årene har riksdagen sagt ja til rundt 0,5 prosent av de innleverte forlagene.

Skulle derimot dette forslag bli godkjent, kommer det til å gå ut over norske Harry-handlere.

LES OGSÅ:

6,7 millioner dagsturer til Sverige

Svenske butikker er nå den femte største dagligvarekanalen for nordmenn.

Det siste året har nordmenn tatt 6,7 millioner dagsturer til Sverige, og handlet for totalt 11,7 milliarder kroner, viser tall fra SSB. Det er en økning på 9 prosent fra året før. Samtidig økte antall dagsturer til Sverige med 4 prosent, til 6,7 millioner turer.

Av den totale dagligvarehandelen til nordmenn, skjer nå 5 prosent i Sverige. Dette gjør svenske butikker til den femte største dagligvarekanalen for nordmenn, ifølge hovedorganisasjonen Virke,

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber folk unngå å bruke vannspreder

    Hobøl Vannverk ber på sin Facebook-side folk om å unngå å bruke vannspredere og svetteslanger, skriver Smaalenenes Avis. Vannverket viser til at det for tiden er stort vannforbruk og at de må sikre at de har nok vann om noe uforutsett skulle oppstå.

  • Se 22.55-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud