Leirstein: – For enkelt å rømme fra fengsel

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann mener det er bekymringsfullt at to fanger har klart å stikke av fra fengsler i Indre Østfold den siste måneden.

Ulf Leirstein

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) sier at norske fengsler må vurdere å oppgradere sikkerheten.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det er ikke i orden at de innsatte får mulighet til å rømme fra være fengsler. Vi vet jo aldri hva disse fangene er kapable til å gjøre, det er en grunn til at de sitter i fengsel, sier Ulf Leirstein (Frp) til NRK.

Trøgstad fengsel

En mann i 30-årene rømte fredag fra Trøgstad fengsel ved å ta seg over gjerdet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Fredag morgen ble det oppdaget at en mann i 30-årene hadde klart å ta seg ut av Indre Østfold fengsel avdeling Trøgstad, ved å komme seg over et gjerde.

En snau måned tidligere benyttet en varetektsfengslet mann den samme metoden for å stikke av fra fengselet i Eidsberg.

Jobbes med stortingsmelding

Politiet vurderer ikke noen av de to mennene som farlige for omgivelsene, men Leirstein synes likevel det er et tankekors at de klarte å rømme.

– Det media har gjengitt fra disse episodene tyder på at det har vært veldig enkelt å rømme fra et fengsel. Jeg forventer nå at ledelsen ved disse fengslene og Kriminalomsorgen går gjennom sikkerheten og ser om man trenger å gjøre oppgraderinger.

– Mye tyder jo på det, sier han.

Regjeringen jobber for tiden med en stortingsmelding som skal gjennomgå alle norske fengsler med tanke på å skaffe flere fengselsplasser.

– Hvis det nå viser seg at Kriminalomsorgen mener vi også har store utfordringer med sikkerheten på en del eksisterende fengsler, så må vi selvfølgelig se på det også, sier Leirstein.