Hopp til innhold

Ber lærerne droppe 17.mai-toget

Utdanningsforbundet vil at lærere i Halden skal utebli fra årets 17. mai-tog hvis de ikke får tilleggsbetalt den dagen.

17.mai i Halden

Mange Halden-foreldre kan måtte stille opp hvis forslaget blir vedtatt. Her fra 17.mai i Halden i 2010.

Administrasjonen i Halden kommune har foreslått at lærerne ikke skal få tilleggsbetalt for å gå i årets 17. mai-tog sammen med elevene, skriver ha-halden.no.

Forslaget er en del av «kuttpakka »som skal få kommunen tilbake på rett kjøl økonomisk, og vil bety en innsparing på 250 000 kroner.

Utdanningsforbundet i Halden oppfordrer lærerne til å utebli fra toget, hvis det blir bestemt at de ikke får tilleggsbetalt.

– Da må vi ty til foreldre og hjelp på annet vis for å få det til å gå, for vi vil jo ha 17. mai-tog. Det er ikke aktuelt å droppe det, sier rektor ved Berg skole, Anne H. Navestad, til NRK.no.

(Teksten fortsetter under bildet)

17.mai i Halden 2010

17.mai-feiring i Halden for tre år siden.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Noen elever føler seg utrygge

Hvis forslaget blir vedtatt, vil rektorene be foreldreutvalgene (FAU) ved skolene om å organisere toget.

Navestad forteller at rektorene ved barne- og ungdomsskolene er positive til å stille opp frivillig, men at foreldrene må delta for å få det til å gå rundt.

Hun syns ikke forslaget er uproblematisk.

– Noen elever føler seg utrygge når de ikke har de som er kjente rundt dem. Det er ikke det samme om det kommer foreldre inn og passer på elevene, som hvis lærerne de er trygge på hadde gått der, sier Navestad.

– Selv om jeg ikke er ansvarlig for sikkerhet og trygghet for disse elevene alene, så ligger det jo et ansvar på meg allikevel. Jeg blir den eneste som er kjent for alle elevene den dagen, fortsetter hun.

– Helt udramatisk

Leder for utdanningsforbundet i Halden, Ellen Stigum, kaller forslaget «udramatisk».

– Dette forslaget hadde vi ingen grunn til å motsette oss. Ikke fordi vi ikke syns det er hyggelig at lærerne går i 17. mai-toget, men de andre kuttforslagene er langt mer dramatiske, slår Stigum fast.

– Her går det på å kutte i lærerårsverk, assistenter, midler til bøker på skolebibliotek, lek og- sysselsettingsmateriell og masse andre ting som skoler og barnehager trenger. Dette går jo ikke utover barna i det hele tatt, fortsetter hun.

(Teksten fortsetter under bildet)

Barnetoget 17.mai i Halden 2010

Her fra barnetoget i Halden i 2010.

Foto: Rainer Prang / NRK

Stigum mener det er en selvfølge at lærerne ikke følger barna i 17. mai-toget hvis forslaget blir vedtatt.

– Ser du noen problemer ved dette forslaget?

– Egentlig ikke. Jeg ser på det som helt udramatisk. Det er ikke noe problem at det skal være foreldre istedenfor lærere. De kan muligens trenge litt flere foreldre enn lærere, men det er jo tross alt ganske mange å ta av, svarer Stigum.

Vil ikke at lærerne skal gå frivillig

Rektor ved Berg skole sier til NRK.no at hun syns det er synd at mange lærere kunne tenke seg å gå frivillig i toget, men at de lar være fordi Utdanningsforbundet ber dem om det.

Stigum i Utdanningsforbundet sier hun ikke har noe kjennskap til den situasjonen.

– Vi har sendt ut en oppfordring til våre medlemmer. Vi kan ikke pålegge våre medlemmer om å verken gå i 17. mai-toget eller ikke gjøre det. Vi har sendt ut en sterk oppfordring om å forholde seg profesjonelt til det

– Hva tenker du om at man eventuelt velger å gå frivillig i toget da?

– Da har de tatt det valget, men det er ikke det valget vi ønsker at de skal ta. Det er ikke naturlig å gå på jobb uten lønn, verken i en vanlig skoledag eller på 17. mai, svarer Stigum.

Hun forteller at forslaget skal behandles i kommunestyret 2. mai.