NRK Meny
Normal

Ber huseiere se etter tegn på nye ras

Huseiere blir nå oppfordret til å se etter tegn på mulige nye jordras der de bor. Det er særlig etter langvarige nedbørsperioder grunnforholdene kan gå fra å være trygge til direkte farlig.

Jordras i Halden
Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

I Halden er 65 mennesker er evakuert etter et jordras på tirsdag. Der følger kommunen nøye med på utviklingen.

– Tre ganger i døgnet måler man hjørnene på bygningen for å se om det er bevegelse, forklarer informasjonssjef i Halden kommune, Martin Vik.

Ble ikke undersøkt

Og målingen er svært viktig, for frykten for at det verste kan skje, har ikke sluppet taket.

Selv om den evakuerte blokka i Halden er fundamentert til fjell med stolper, er de redd for at massene rundt og under bygget skal rase ned i bekken.

Rasområdet ble ikke undersøkt da kommunen fikk laget en risikoanalyse for noen år siden, men Harald Nøding Østvik, som er leder for plan, byggesak og geodata, påpeker at risikovurderingen er godkjent av Fylkesmannen.

Følg med på eiendommen

Harald Nøding Østvik, leder for plan, byggesak og geodata

Harald Nøding Østvik, leder for plan, byggesak og geodata i Halden kommune.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Halden har hatt ras tidligere, og de vet at det kan komme nye. Mye nedbør i lange perioder gjør grunnforholdene mange steder ustabile. Men akkurat hvor, vil de ikke, og kan de ikke helt si.

– Det er ikke så godt å si akkurat hvor dette kan inntreffe, og så vil vi ikke skape redsel i befolkningen. Det er ikke noe å gå rundt og bekymre seg for, men vi ønsker at folk generelt skal følge med på eiendommen sin i store nedbørsperioder, sier Østvik.

Selv om de 65 evakuerte i Halden får lov til å hente eiendeler i boligblokka, er det ikke snakk om å få flytte tilbake ennå. Noen dato har de heller ikke fått.

Men ett lyspunkt har de i dag, målingene viser at bygget fremdeles står støtt.

– Den siste informasjonen vi har fått nå er at det ikke har vært noe bevegelse i bygget fra i går til i dag.

Se TV-innslaget her:

Huseiere blir nå oppfordret til å se etter tegn på mulige nye jordras der de bor. Det er særlig etter langvarige nedbørsperioder grunnforholdene kan gå fra å være trygge til direkte farlig. I Halden følger man nøye med på utviklingen.

Foto/redigering: Ingrid Mathilde Langvik.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Funnet bil fra ran

    Politiet har funnet bilen som to ranere stakk av med etter det brutale ranet mot et ektepar i Rygge natt til mandag. Det skriver Moss Avis. Bilen ble funnet i et skogsholt mellom Svinesund og Strömstad. Den er transportert til politihuset på Ski for nærmere undersøkelser.

  • Kollisjon på riksvei 111

    En trailer har kollidert med to personbiler på riksvei 111 ved Torp. Nødetatene er på stedet. Skadeomfanget er ukjent.

    Kollisjon ved Torp
    Foto: Rahan Bazaz/NRK