NRK Meny
Normal

– Foreldre bør sjekke aldersgrensen på barnas voldelige spill

Medietilsynet og Barnevakten ber foreldre sjekke aldersgrensen på barnas spill nøye etter tragedien på Utøya.

Jente ved datamaskinen

Vær nøye med å sjekke aldersgrensen på spill, råder Medietilsynet og Barnevakten.

Foto: Lasse Nørbaek / Colourbox

Tragedien på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo har gitt foreldre en anledning til å snakke med barna om spill og filmer med voldelig innhold.

Det mener både Medietilsynet og Barnevakten.

– Snakk med barna

Thomas Hepsø i Medietilsynet og Øystein Samnøen i Barnevakten jobber tett på problemstillingen rundt barns bruk av voldelige spill og filmer.

De mener begge at dette har fått en helt ny aktualitet etter at Norge ble rammet av terror.

– Dette er en anledning til å snakke med barna om deres tanker rundt voldelige spill, sett i lys av det som har skjedd, mener Samnøen, som er daglig leder i Barnevakten.

Han sier at de viktigste filtrene man som foreldre kan gi sine barn, sitter i hjertet og i hodet.

LES OGSÅ:

– Sunn kritisk sans

– Det å trene opp en sunn kritisk sans for barna, krever diaolg med foreldrene. En diaolog der det er viktig å stille spørsmål til barna. Det kan også være fint å tenke gjennom dette som en familie, forteller han.

Samnøen mener at familiens verdier og menneskesyn blir en viktig del av dialogen med barna.

– Det vil være fint å snakke om hvilke holdinger man skal ha til andre mennesker og det annet kjønn. Hvilke tanker man skal ha om medmenneskelighet, kjærlighet og respekt. Man kan bruke anledningen til å snakke om filmer og spill det er vanskelig å snakke om til å få en god samtale om verdifulle temaer i livet, sier han.

– Bevisst mediehverdag

Øystein Samnøen

Øystein Samnøen i Barnevakten

Foto: Barnevakten / Barnevakten

Samnøen mener det også er viktig å gjøre seg opp en mening om hvordan man vil at mediehverdagen skal være. Skal man ha tv i alle rom, skal man få spille så mye man vil eller spille hva man vil.

Det er fort som forelder å miste oversikten. Ved at TV flyttes til barnerommet, er det mye man ikke får med seg. Hva mener man om det. Slike ting er det viktig å snakke om.

Ikke minst er aldersgrensen på spill og filmer et tema man skal ta på alvor.

– Overhold aldersgrensen spillet er merket med, og sett grenser for hvilke typer spill du synes barnet ditt kan spille. Ha et bevisst forhold til hva du og dere synes om spill med vold og skremmende innhold, sier han.

LES OGSÅ:

Kan gi angst

Han får støtte av rådgiver Thomas Hepsø i Medietilsynet.

– Aldersgrense på 16 og 18 år er ikke beregnet på barn. Det er spill og filmer som har et innhold som er beregnet på voksne, forklarer Hepsø.

Medietilsynet har lenge hatt fokus på å veilede foreldre til å ha et bevisst forhold til aldersgrense. Skytespill og voldsspill med 18-års grense er ikke noe for barn, slår Hepsø fast.

Han sier videre at slike spill kan gi angst og være skremmende for barn.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.