NRK Meny
Normal

Bellona refser strålevernet

Statens strålevern burde ventet med å anbefale ny konsesjon for Haldenreaktoren til etter avvikene i sikkerhetskulturen er lukket, mener miljøstiftelsen Bellona.

Nils Bøhmer
Foto: Henrik Bøe / NRK

Statens strålevern mener Institutt for energiteknikk (IFE) bør få eie og drive reaktoren i Halden i ti år til, fra neste årsskifte.

Innstillingen skal behandles av regjeringen. Svaret derfra bør bli nei, mener Bellona.

– Vi syns det er skuffende. Spesielt at de får en så lang konsesjonsperiode som ti år. I tillegg er økonomien ved anlegget svært dårlig, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona.

– Jeg stiller meg undrende til at strålevernet ikke venter med å gi denne konsesjonen før de faktisk ser at sikkerhetssituasjonen er bedret.

Sikkerhetsultimatum

I slutten av april ble anlegget satt under intensivert tilsyn av strålevernet fordi det er funnet flere avvik i sikkerhetskulturen.

Direktør Ole Harbitz i Strålevernet

Ole Harbitz i Statens strålevern sier at uten sikkerhetsforbedringer får ikke IFE ny konsesjon for Haldenreaktoren.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Statens stråleverns direktør Ole Harbitz bekrefter at den nye konsesjonen står og faller på at IFE klarer å utbedre de da påpekte manglene i sitt sikkerhetsopplegg i løpet av august.

– Vår innstilling er koblet til at disse avvikene må lukkes. At vi må være helt overbevist om at alt som har å gjøre med sikkerhet og sikkerhetskultur er på plass, sier Harbitz

Les mer om Haldenreaktoren:

Kan stenge anlegget

Haldenreaktoren er nå 55 år gammel, og det taler også mot en forlenget konsesjon, mener Bøhmer. Harbitz sier at det nå uansett er opp til styresmakten.

– Regjeringen kan nok legge inn andre vurderinger om varigheten, men vi har vurdert ut fra den rent sikkerhetsmessige situasjonen på anlegget. Vi kan med loven i hånd når som helst stenge ned anlegget dersom sikkerheten ikke er forsvarlig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Drukningsulykke i Rygge

    En livløs mann ble oppdaget i vannet på Festestranda i Rygge rett før klokka 14, skriver Moss Avis. Et vitne sier at tre personer kastet seg i vannet og fikk ham på land hvor det ble startet livredning. Mannen ble hentet med luftambulanse. Mannens tilstand er ikke kjent, ifølge politiets operasjonssentral.