Bekymringsmeldinger blir liggende for lenge

Flere kommuner i Østfold lar bekymringsmeldinger bli liggende ulovlig lenge før de blir undersøkt.

Barnevern
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Sju kommuner i fylket bruker ulovlig lang tid på å undersøke bekymringsmeldingene. Flest saker som går over lovlig tidsfrist er det i Askim og Eidsberg, viser innrapporterte tall til Fylkesmannen.

I utgangspunktet skal bekymringsmeldinger undersøkes i løpet av tre måneder, i særlige tilfeller kan fristen være seks måneder.15 av sakene i Askim har tatt ulovlig lang tid.

– I hovedsak skyldes det nok mangel på kapasitet i tjenesten, sier barnevernleder Per-Helge Rise i Askim.

– Det vi gjør, er å utlyse tre vikariater, som følge av sykdom. Så får vi håpe at vi får inn noen som kan bistå oss.

Kan gjøre vondt verre

Det er uheldig for barna som må vente på at saken deres undersøkes, sier barnevernleder i Askim kommune Per-Helge Rise.

– De utfordringene som meldingen omhandler får lov til å vokse videre, og blir kanskje mer omfattende for enkelte av dem.

Fredrikstad, Halden, Moss og Rygge brøt seksmåneders-fristen i noen få tilfeller. I Sarpsborg lå åtte prosent av bekymringsmeldingene over seks måneder. Verst ut er Eidsberg hvor 19 prosent av meldingene lå ulovlig lenge.

Eidsberg sliter

– Vi har styrket bemanningen over flere år. Likevel greier vi ikke å ta unna alle bekymringsmeldingene som kommer, sier barnevernsleder i Eidsberg kommune Monica Berge Tukh.

Kommunen har hatt det samme problemet i flere år.

– Akkurat nå har vi 40 bekymringsmeldinger som venter på å bli undersøkt. Vi prøver å sortere så de mest alvorlige tilfellene blir undersøkt først. Likevel er det bekymringsfullt, sier barnevernslederen.

Barnevernet har fått 57 bekymringsmeldinger bare det første kvartalet i år. Det er en økning på 50 prosent fra første kvartal i fjor.

– Eidsberg kommune har ansatt folk som skal jobbe forebyggende, men det er et arbeid som det tar tid før vi ser resultatene av, sier Monica Berge Tukh.