NRK Meny
Normal

Bekymret over vikarbruken på SØF

Statens Helsetilsyn er bekymret over vikarbruken ved sykehuset Østfold.

Sykehuset Østfold
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Vikarene er ofte ikke kjent med sykehusets rutiner og prosedyrer, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientene, skriver Moss Avis.

- Ikke god nok kjennskap

Bekymringen kommer etter en hendelse i fjor der en dansk vikarlege var involvert i en fødsel der barnet fikk hjerneskader. Tilsynet gransker nå om det var legens manglende kjennskap til sykehusets prosedyrer som førte til skaden.

– Vi er bekymret over at vikarleger brukes i et stort omfang ved flere av landets sykehus. Årsaken er at vikarene ofte ikke er kjent på huset, og ikke har god nok kjennskap til rutiner og prosedyrer. Det kan igjen få alvorlige konsekvenser for pasientene, slik mye tyder på har skjedd i denne aktuelle saken, sier helsefaglig saksbehandler ved Statens helsetilsyn, Brynhild Braut, til avisen.

Tre uker på seg

Det var for om lag ett år siden at legen ble tilkalt til sykehusets fødeavdeling for å vurdere tilstanden til en kvinne med vaginalblødninger, og legen skal ha valgt å avvente situasjonen. Først tre timer senere beordret han akutt keisersnitt. Kvinneklinikkens kvalitetskomité konkluderte med at legen feiltolket signalene som kom da barnets hjerterytme ble målt. Pasienten har senere også uttalt at legen foretok vaginalundersøkelse uten å forklare hensikten. Legen har nå fått tre uker på seg til å komme med en uttalelse til saken.

- Sykehusets ansvar

Fagsjef Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn mener det har vært flere tilsynssaker der vikarlegers manglende kjennskap til sykehusrutinene har vært utslagsgivende årsak.

– Det er utrolig viktig at sykehusene sørger for at vikarer blir satt grundig inn i de interne rutinene. Vi hadde blant annet et tilfelle hvor en svensk lege ikke hadde kjennskap til norske regler, og dermed forholdt seg til de svenske rutinene. Det er sykehuset sitt ansvar å opplyse om dette, i tillegg til å sjekke at legen har autorisasjon og referanser i orden, sier han til avisen.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tatt i 114 km/t i 80-sone

    Politiet har hatt trafikkontroll med fokus på hastighet i Eidsberg i dag. På fem timer skrev de ut 21 forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 114 km/t i en 80-sone.

  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Renée Nilsen