– Selv i 45 kilometer i timen kan det gå galt

Trygg Trafikk-leder mener ungdom er farlig lettkledd når de kjører moped. – Det handler om mer enn å se fin ut hvis man blir tatt bilde av, sier han.

Moped

TENKER LITT: Shawn Emilie Veiby og Mathias Larsen bruker alltid langbukse når de kjører moped.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Bukser til anklene, tynne jakker og slippers på beina er mer regelen enn unntaket, sier Paal-Gunnar Mathisen, leder i Trygg Trafikk Østfold.

Han er bekymret for ungdommene som nå børster støv av mopeder og legger ut på veiene. Han etterlyser at foreldrene blir strengere og passer på at poden kler seg riktig før de legger på hjul i vårsola.

– Ellers må man fort amputere en finger eller flere. Det samme gjelder tær. Man må bruke hodet mer enn mange gjør i dag, og ikke bare tenke mote, og hvor fin og flott man ser ut hvis man blir tatt bilde av, sier Mathisen.

Mopedulykke

VONDT: Mopedisten hadde bare tynn joggebukse på seg da han veltet med mopeden i 40 kilometer i timen. Han fikk store vonde skrubbsår, noe som kunne vært unngått med mer klær.

Foto: Politiet

Har shorts-avtale med foreldrene

– Jeg har faktisk en avtale med foreldrene mine om å ikke kjøre i shorts i tilfelle jeg tryner, forteller Mathias Larsen.

Skoledagen er slutt på Glemmen videregående og 17-åringen er på vei hjem med mopeden. Kledd i syntetisk treningsbukse og jakke.

moped

BRUKER HJELM: 17-åringene bruker alltid hjelm når de kjører moped, og tenker litt på hva de har på seg.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Jeg vet at det kan oppstå brannsår og at stoffet i buksa kan smelte inn i huden om jeg tryner skikkelig, men jeg tar sjansen. Det handler litt om latskap og litt om å se kul ut, sier han.

Venninnen Shawn Emilie Veiby har på seg kjørebukse.

– Jeg tenker faktisk over hva jeg har på meg før jeg kjører. Det er mest for at jeg ikke skal bli kald, men jeg tenker selvfølgelig på hva som skjer hvis jeg faller, forklarer hun.

Kan gå galt selv i lav fart

Mopeder kan ikke kjøre lovlig i høyere fart enn 45 kilometer i timen, men det nok til at man kan pådra seg alvorlige skader.

For to år siden advarte politiet mopedister mot å kaste klærne på varme vårdager.

– Vi anbefaler en tykk jakke, ikke en tynn sommerjakke. I tillegg bør mopedistene ha heldekkende bukser og skikkelig skotøy. Ikke crocs og sandaler. Hjelm er jo som kjent påbudt, sa Stein-Olaf Røberg, daværende distriktsleder i Utrykningspolitiet for Follo/Østfold/Romerike til NRK.

– Jenter er verst

Selv om hjelm er det eneste som er påbudt, anbefaler kjøreskolelærere alle sine elever på det sterkeste å bruke både kjøredress, skinnhansker og kjørestøvler.

– Jentene er kanskje de dårligste. Vi legger merke til at det er de som kjører mest tynnkledd. Når ingen passer på dem er det lettere å droppe det, sier kjørelærer ved St. Olav trafikkskole Eirik Sjøberg.

Han har inntrykk av at ungdommen ikke bryr seg.

– Jeg tror dessverre de tenker at det går så sakte at det går greit, sier Sjøberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 23.05

  • TV2: Etterforsker Bitcoinspor

    TV2 melder i kveld at politiet har fått tips om at den drepte 24-åringen hadde vekslet til seg et større pengebeløp fra bitcoins før han ble drept. Politiet bekrefter overfor TV2 at de har fått et slikt tips, men at de ikke kan si noe om etterforskningen nå.