Hopp til innhold

Frykter plante fra Himalaya skal ødelegge strendene

Planten kjempespringfrø sprer seg fort og er vanskelig å begrense.

Kjempespringfrø

VILL: Kjempespringfrø sprer seg fort og er vanskelig å bekjempe. Her fra en strand i Lyseren.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Kjempespringfrø er en vakker hageplante, men det blir et betydelig problem når den sprer seg. Og det gjør den fort. Nå frykter hytteeiere og grunneiere at den skal utslette andre planter.

– Selv kaller jeg planten for klaseblomber. Frøene kan ha en spredning på syv meter i omkrets dersom man kommer bort i blomsten. Kjempespringfrø er vakre, men sprer seg i enorm hastighet og utsletter alle andre planter, sier jordbruker Thor Helseskaug til Smaalenene.

– Kan bli umulig å bade

I et intervju med avisen uttrykker han og flere sin bekymring for at kjempespringfrø brer seg rundt innsjøen Lyseren.

Kjempespringfrø

MÅ SLÅS: Oslo kommune slår kjempespringfrø hver tredje uke fra juli til september hvert år for å bekjempe planten.

Foto: Christoffer Kjos Gabrielsen / NRK

Tidligere har NRK fortalt om planten som har tatt et kraftig jafs av naturreservatet på Øra i Fredrikstad. Der planten fortrenger andre planter.

Den svartelistede planten fra Himalaya sprer seg lettere enn de fleste. Dersom en stengel knekker og blir liggende på bakken, kan den skyte nye skudd og sette frø. Det sies at frøene kan sprette 15 meter.

– I verste tilfeller kan planten dekke strendene slik at det ikke blir mulig å bade lenger, sier en av innsjøens hyttenaboer til avisen.

Landbrukskontoret i Hobøl, Spydeberg og Askim har fått mange henvendelser, og hadde håpet å slå ned plantene med ljå, men har nå sett at de må trå til med hardere skyts mot den hurtigvoksende planten. Først neste år kan de starte bekjempelsen av planten, skriver avisen.

Kjempespringfrø

VAKKER: Planten fra Himalaya er vakker, men viltvoksende og truer annet planteliv.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Ikke kjøp eller så planten

I Fredrikstad har de bekjempet problemet med sprøyting og ved å bruke ryddesager. For det hjelper lite å luke vekk plantene.

Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi er det beste tiltaket mot planten folkeopplysning:

«Blant annet ved å oppfordre folk til ikke å kjøpe eller så denne planten, fjerne den eller hindre spredning fra egen hage, og gjerne bidra med luking og slått for å hindre spredning på lokaliteter i eget nærmiljø»​.

Oslo, som har en handlingsplan for bekjempelse av planten, slår bestanden med tre ukers mellomrom i peridoen juli til september.