NRK Meny
Normal

Vil forby import av amerikansk hummer

Svenske forskere vil forby import av amerikansk hummer til Sverige. En fritidsfisker i Lysekil i Bohuslän fikk en amerikansk hummer i krabbeteinene sine forrige uke

Amerikansk hummer

Svenske forskere krever forbud mot import av amerikansk hummer.

Foto: Havforskningsinstituttet

Det er sjette gang det er funnet amerikansk hummer i Sverige de siste årene, melder avisen Bohusläningen. Hummeren er den andre som er funnet i Gullmarsfjorden, de andre er funnet i området rundt «Smögen».

Amerikansk hummer finnes naturlig ved den amerikanske østkysten, og kan ikke vandre hit. Den finnes ikke naturlig i faunaen her.

Laster kart, vennligst vent...

Det er funnet amerikansk hummer ved Smögen og Gullmarsfjorden.

Importerer levende hummer

Svenskene importerer 150 tonn levende amerikansk hummer hvert år. Hummeren selges levende i fiskebutikker.

– Så skjer det at folk legger de ut, for å koke dem senere. Da skjer det at de rømmer, forklarer forsker Vidar Øresland i ved Sveriges landbruksuniversitets havsfiskelaboratorium til Bohusläningen.

Øresland tror ikke at folk setter dem ut med vilje, det er funnet amerikanske hummer med eksportørenes gummistrikker rundt klørne.

Kan ha parasitter

Forskeren er ikke glad for det han ser. Amerikansk og europeisk hummer er ikke av samme art. Den amerikanske hummeren har parasitter som man frykter skal spre seg til den europeiske hummeren og andre skalldyr.

Dersom den amerikanske hummeren sprer seg langs vår kyst risikerer vi at den utkonkurrerer europeisk hummer. Her i landet er det også registrert krysninger mellom amerikansk og europeisk hummer.

Saken ligger hos EU

Øresland tar til orde for stanse av import av levende amerikansk hummer, og han får støtte for dette synet hos Sofia Brockmark ved Havs- och vattenmyndigheten i Sverige:

– Vi har avgitt en innstilling om dette til Miljødepartementet, opplyser hun til avisen.

EU har vedtatt en forordning om håndtering av fremmede arter, og den trer i kraft fra årsskiftet. EU-landene skal presentere forslag om hvilke arter som bør bekjempes. Den svenske miljøministeren Lena Ek ønsker et samarbeid med Danmark og Norge i kampen mot amerikansk hummer.

Amerikansk hummer finnes ikke naturlig i våre farvann. Den kan heller ikke vandre tvers over Atlantere. Det selges levende amerikansk hummer i svenske fiskebutikker. Forskerne tror folk som har kjøpt slik hummer har satt den ut i teiner i sjøen for å bruke den seinere, og at hummerne kan ha rømt fra disse teinene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: