NRK Meny
Normal

Bekrefter friske veipenger

Etter en dobbeltsjekk med partikolleger avviser Erlend Wiborg at det knapt kommer én frisk krone til investering og vedlikehold av fylkesveiene i Østfold, på Solberg-regjeringens første forslag til statsbudsjett. Men opposisjonen i Østfold leser helt andre tall ut av budsjettet.

Erlend Wiborg

Etter en ekstra sjekk, forteller Erlend Wiborg NRK at det er friske penger som går til fylkesveiene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Total kommer det snaut 100 millioner kroner i budsjettforslaget, som ble lagt fram i dag. Det meste i form av lån, men også som tilskudd.

- Dette er jeg veldig fornøyd med, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp).

- Vi trenger mer penger til investeringer og vedlikehold av veier i Østfold. Det har vært en økning, men nå plusser vi på i underkant av hundre millioner kroner til. Dette vil bilistene sakte men sikkert komme til å merke.

- Pengene er allerede brukt

Da budsjett-tallene begynte å komme, ble det tidlig meldt at Østfold får nærmere 100 millioner kroner mer til å håndtere etterslepet på fylkesveienes vedlikehold. Lokal opposisjon reagerte raskt på dette.

Dobbeltsjekk og bekreftelse

Per Inge Bjerknes, Senterpartiet

Slik Per Inge Bjerknes leser budsjettforslaget får Østfold 20 millioner friske kroner ekstra til fylkesveiene.

Foto: NRK

Både samferdselsleder Olav Moe (KrF) i Fylkestinget, og varafylkesordfører Per Inge Bjerknes (Sp) sa at dette langt fra var friske, nye penger - ikke bare var det lån, og det er lån som allerede er tatt opp.

Fremskrittsrepresentant Erlend Wiborg på Østfoldbenken avviser altså dette, og sier det kommer sju millioner kroner i friske penger som tilskudd, og 87 millioner kroner i form av et nytt lån, til veivedlikeholdet.

- Etterslepet er enormt, uten at jeg husker eksakte tall akkurat nå. Vei i Østfold har vært nedprioritert i mange år. Jeg er glad for at regjeringen nå tar grep. Dette vil virkelig bidra, sier Wiborg.

Andre tall i opposisjonen

Men i opposisjonen er det andre tall som gjelder.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen sier fylket får et tilskudd på 13 millioner kroner i friske kroner, noe han er fornøyd med.

- Jeg ble glad da jeg hørte om 100 millioner kroner mer i morges. Det er strålende. Men: Det kan være vanskelig å trenge gjennom disse tallene. Og det jeg har fått opplyst i fylkeskommunen, er at det er 13 millioner mer bevilget. Det er ikke det samme, men det er mer til vei enn det lå i Stoltenberg-regjeringens forslag. Og det skal vi glede oss over.

Bjerknes: Fortell hva vi faktisk får

Per Inge Bjerknes sier nå i ettermiddag at Wiborg's summer ikke er riktige, og at det å snakke om et nytt lån nærmest blir meningsløst.

- Jeg mener at dette budsjettet viser at Østfold får litt over 20 millioner kroner mer til fylkesveiene. Det er jeg veldig glad for. Men det det er unødvendig å selge ut dette som '100 millioner'. Det er ganske mange millioner feil.

- Hvorfor er det 20 og ikke 100 millioner?

- Det ser ut som om H og Frp regner en låneramme inn i summen. Det de bør opplyse om er hva regjeringen faktisk ønsker å bevilge, og det er etter i overkant av 20 millioner kroner, etter det jeg kan lese.

- Enten er man urutinerte når man leser budsjettene, eller så er det et ønske om å selge ut dette for noe mer og noe annet enn det er. I begge tilfeller syns jeg dette er uheldig.

- Hva med de 87 millionene i friske lån?

- Det er et høyst ordinært lån som fylkestinget må stilling til om det ønsker å ta opp. Så blir deler av rentekostnadene dekket av staten. Men det H og Frp bør si, er altså hvor mye penger vi faktisk får av staten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • MC-ulykke i Våler

    En motorsyklist blir tatt hånd om av helsepersonell etter en MC-ulykke på Vålerveien i Våler. Ifølge politiet er føreren ved bevissthet. Det er trafikkdirigering på stedet.

  • Spyttet på ansatte

    En mann og en kvinne ble pågrepet av politiet i natt, etter at mannen spyttet i ansiktet på ansatte ved Burger King i Halden. Da politiet ankom ble det berusede paret i 20-årene kranglete med politiet, og de er blitt anmeldt.