NRK Meny
Normal

Begynner å få kontroll over skogbrann

Tirsdag ettermiddag brant det kraftig i et skogområde i Eidet i Sarpsborg. Brannvesenet begynner nå å få kontroll på brannen.

Brann Eidet, Sarpsborg

Det ryker kraftig fra skogen ved Eidet i Sarpsborg. Film: Espen Torgersen/NRK.

Brannen strakte seg fra gamle Eidet Kro ved gamle E6 til området over Eidet-tunnelen. Det har vært vanskelig for brannvesenet å få kontroll på brannen fordi terrenget i skogen er så bratt.

– Det er veldig ulendt terreng, noe som gjør det vanskelig for oss å komme til. Det har derfor vært vanskelig å si noe om omfanget på brannen, sier Jan Tore Lorentzen, vaktleder i Alarmsentral Brann Øst.

– Det er ingen akutt fare for skade på mennesker eller bygninger, opplyser politiets operasjonsleder Ingar Signebøen.

Snart under kontroll

Brannvesenet begynner å få kontroll på brannen og skal etter hvert starte med etterslukking.

– Vi har fått god hjelp fra et skogbrannhelikopter fra Torp i Sandefjord. Vi har foreløpig hatt 25 dropp på 3000 liter vann, sier innsatsleder Lars Erik Gutubakken som er på stedet.

Flere andre ble satt i gang for å hjelpe til med slukkingen. Et politihelikopter fra Rygge hjalp brannvesenet med å få oversikt over hvor de skulle slukke og Fredrikstad Brannvesen bistod med tre tankbiler. Sivilforsvaret har stilt opp med fem befaler som skal hjelpe til med etterslukkingen.

Røyk på sykehuset

Sykehuset Østfold Kalnes ligger like ved brannområdet. De merket røyken fra brannen.

– Røyklukten var så klart ubehagelig. Vi var raske med å lukke vinduer og stenge deler av ventilasjonsanlegget for å forhindre at mye røyk slapp inn, sier kommunikasjonsrådgiver Anne-Grete Melkerud.

Ingen av pasientene var redde og situasjonen gikk ellers rolig for seg på sykehuset. Ventilasjonsanlegget settes gradvis i gang igjen.

skogbrann eidet

Ingen mennesker eller bygninger skal være i fare, opplyser politi og brannvesen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Ukjent årsak

Årsaken til hvorfor brannen startet er foreløpig vanskelig å si noe om.

– En faktor kan være at det er knusktørt i skogen og at det kommer sterk vind fra vest som bidrar til at brannen har spredd seg, sier Lorentzen.

Innsatsleder Lars Erik Gutubakken legger også til at selv om det er meldt nedbør, så er det fortsatt veldig tørt i skogen så bålforbudet må fortsatt gjelde.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.