NRK Meny
Normal

Bedre vann med minirenseanlegg

Vannkvaliteten i Vansjø er blitt bedre, ikke minst takket være 2000 minirenseanlegg langs vassdraget.

Vansjø, Storefjorden

Vannkvaliteten i Vansjø er blitt bedre, som her i Storefjorden.

Foto: Espen Torgersen

Vannkvaliteten i Vansjø- og Hobølvassdraget er blitt bedre. Tiltakene med private renseanlegg og avrenning fra jordbruket har virket. Det slår Carina Rossebø Isdahl, daglig leder i Vannområdeutvalget Morsa, fast.

– Vi har jobbet lenge med de store utfordringene med forurensing av vassdraget, og kan endelig se en bedring. I sommer var det for eksempel ingen algeoppblomstring og folk kunne bade hele sesongen. Det er positivt, sier Rossebø Isdahl.

I tillegg til innsats fra jordbruket med mindre avrenning står de private minirenseanlegg for en del av det gode resultatet.

2000 minirenseanlegg

Eiendommer som ikke egner seg å koble på de kommunale renseanleggene, må rense eget avløpsvann og kloakk. 2000 minirenseanlegg langs Vansjø- og Hobølvassdraget har nå gjennomgått en kontroll.

– Den viser at de fleste av minirenseanleggene fungerer bra. Men, fortsatt har noen en jobb å gjøre med anlegg som driftes feil eller er underdimensjonerte, påpeker den daglige lederen.

Det er med andre ord mer å hente når det gjelder forurensing til vassdraget og den store drikkevannskilden Vansjø.

– Det er viktig å påpeke at vi fortsatt har utfordringer. Vassdraget er sårbart og situasjonen kan fort snu til det verre igjen. Men, akkurat nå ser vi at de mange tiltakene rundt vassdraget har en effekt, sier Rossebø Isdahl.

Må betale overvåking selv

Etter å ha vært pilotområde for overvåking av vassdrag og fått alle midlene fra staten, må nå de 11 kommunene rundt vassdraget betale deler av den regninga selv.

– Vi vil fortsatt få deler av midlene gjennom fylkesmannen, men resten må kommunene betale. Så langt ser det ut til at de fleste vil gjøre det, forklarer Morsa-lederen.

Hun påpeker at overvåking av vassdraget er pålagt av myndighetene og at det er viktig for å se hvilke tiltak som virker godt.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbranner kostet dyrt

    Skogbrannene i Halden og Aremark i juli har kostet kommunen drøye to millioner kroner mer enn det som var budsjettert. Det skriver Halden Arbeiderblad. De to kommunene har vært spesielt hardt utsatt for skogbranner i sommer.

  • Moi usikker

    Mohamed Elyounoussi fikk kjenning en kjenning på baksiden av låret da han spilte for Southampton mot Burnley forrige helg. Han er derfor usikker til lørdagens kamp mot Everton, skriver VG.