NRK Meny
Normal

Båtmotorliga tilbake

I vest-svenske områder, fra Strömstad til Göteborg, meldes det om 492 tyverier fra båter, deriblant 189 stjålne båtmotorer i år.

Illustrasjonsfoto båt
Foto: Rainer Prang / NRK

Den polske båtmotorligaen som har herjet fra grensen ved Svinesund til Göteborg har kommet tilbake.

Da politiet i Strömstad i april pågrep en av tyvene stoppet tyveriene for en periode opp, men har tatt seg opp igjen flere andre steder langs Bohuslänskysten. Senest fredag ble en pågrepet, men måtte slippes på grunn av mangel på bevis.

 Stjeler for millioner

I Göteborg, Bohuslän, Dalsland och Trollhättan/ Älvdalen meldes det om 492 tyverier fra båter, deriblant 189 stjålne båtmotorer.

Politiet i Stenungsund er urrolig over de mange tyveriene de seneste ukene.

- Det er organiserte kriminelle vi her snakker om. Vi har kartlagt hvilke personer som er involvert og  kan slå fast at de kommer fra samme kystdistrikt i Polen, sier Per Olof  Strömberg hos politiet i Stenungsund til Göteborgs-Posten.

De stjålne båtmotorene er verdt flere millioner kroner, men de selges for en billig penge i Polen.

- En 44-år gammel polsk mann, som ble tatt for tyverier, har fortalt oss at han får mellom  3 000 og 5 000 svenske kronor for de stjålne motorene, sier Strömberg.

Faren ikke over

Selv om båtene er tatt opp på land, og det meste av verdisaker ombord er fjernet, så stopper ikke tyvene sin virksomhet.

- Tvert i mot ser det ut til at tyvene setter pris på at båtene står på land, og det forenkler arbeidsforholdene deres, når de skal fjerne motorer, sier Strömberg.

Tyvene kommer om natten og har med seg avansert verktøy og vinkelslipere for å få jobben raskt unna.

Det er funnet utstyr for å endre motorenes identitet, og spesiallaget bæreutstyr, for å gjøre det lettere å frakte båtmotorene, skriver Göteborgs-Posten.

I følge Strömberg spaner ligaens medlemmer på dagtid, og kommer tilbake på natten for å hente de objektene de har plukket seg ut.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politihøgskolen kan havne i Moss

    Politihøgskolen bør legges ut av Oslo, men ikke for langt fra Oslo. Det sier justiskomiteen på Stortinget i sin innstilling til statsbudsjettet. Dermed øker sjansen for at den kan legges til Moss, sier Frps medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein.

  • Høili fortsetter som FFK-sponsor

    Milliardær Terje Høili vil også kommende sesong være hovedsponsoren til Fredrikstad Fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Verken klubben eller sponsoren vil si hvor mye penger som ligger i avtalen de nå har signert.