NRK Meny
Normal

Båtfolk gir blaffen i værmeldingene

Det ser ikke ut til at folk har kunnskaper om hva dårlig vær betyr på sjøen, fortviler Redningsselskapet.

Selv når himmelen er blå, kan mye vind bli skummelt og farlig.

Selv når himmelen er blå, kan mye vind bli skummelt og farlig. Denne seilbåten måtte ha assistanse av Redningsskøyta ”Askerbæringen” i helgen. Foto: Anders Gundersen, Redningsselskapet.

Foto: Anders Gundersen, Redningsselskapet.

Til tross for at meteorologene stort sett melder været både nøyaktig og i god tid, må redningsskøytene ut å berge fartøyer som ikke burde ha vært utpå, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Lett tilgjengelig

- De fleste radiostasjonene har forskjellige typer værmeldinger hele døgnet. På DAB-radio sender Meteorologisk institutt båtværet kontinuerlig døgnet rundt for Skagerrak og Mjøsa, og kystradiostasjonene leser båtværet langs hele kysten på VHF flere ganger i døgnet.

Likevel går folk ut i båt og setter både egen og andres sikkerhet i fare. Redningsselskapets nye skøyte, ”Sundt Flyer” i Skjærhalden, måtte tirsdag ut å redde en far og to barn fra en 22 fots seilbåt med rorhavari mens båten drev mot Trestengrunene på Østfoldkysten, forteller Johnsen.

- Å gå ut på kulingvarsel med en så liten båt er uforsvarlig. Skipper og redningsmann Pål Bustgaard på RS ”Sundt Flyer” er skremt av at folk ikke gidder å lytte til værmeldingene. Det var meldt kuling i god tid, men folk lytter tydeligvis ikke til værmeldingen. Det vitner om mangel på respekt for sjøen og dårlig sjømannskap å bli overrasket av uvær som er meldt, sier skipper Pål Bustgaard.

Sjekk været på yr.no

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kort tid på sykehjem

    Sykehjemsbeboere i Fredrikstad bor i snitt 1 år og 7 måneder på sykehjemmet. Det er langt under landsgjennomsnittet på drøyt to år. Ifølge Helsedirektoratet er det store forskjeller i oppholdstid for sykehjemspasienter, og kort botid kan bety at tilbudet ikke er tilpasset behovet.

  • – Spiller for publikum

    Sarpsborg 08-trener Geir Bakke sier at det viktigste er å spille god fotball og begeistre publikum når de møter Molde i den viktige sølvfinalen i morgen. Laget får en betydelig økonomisk gevinst og sportslige fordeler dersom de slår Molde på bortebane i morgen.