Båtfolk gir blaffen i værmeldingene

Det ser ikke ut til at folk har kunnskaper om hva dårlig vær betyr på sjøen, fortviler Redningsselskapet.

Selv når himmelen er blå, kan mye vind bli skummelt og farlig.

Selv når himmelen er blå, kan mye vind bli skummelt og farlig. Denne seilbåten måtte ha assistanse av Redningsskøyta ”Askerbæringen” i helgen. Foto: Anders Gundersen, Redningsselskapet.

Foto: Anders Gundersen, Redningsselskapet.

Til tross for at meteorologene stort sett melder været både nøyaktig og i god tid, må redningsskøytene ut å berge fartøyer som ikke burde ha vært utpå, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Lett tilgjengelig

- De fleste radiostasjonene har forskjellige typer værmeldinger hele døgnet. På DAB-radio sender Meteorologisk institutt båtværet kontinuerlig døgnet rundt for Skagerrak og Mjøsa, og kystradiostasjonene leser båtværet langs hele kysten på VHF flere ganger i døgnet.

Likevel går folk ut i båt og setter både egen og andres sikkerhet i fare. Redningsselskapets nye skøyte, ”Sundt Flyer” i Skjærhalden, måtte tirsdag ut å redde en far og to barn fra en 22 fots seilbåt med rorhavari mens båten drev mot Trestengrunene på Østfoldkysten, forteller Johnsen.

- Å gå ut på kulingvarsel med en så liten båt er uforsvarlig. Skipper og redningsmann Pål Bustgaard på RS ”Sundt Flyer” er skremt av at folk ikke gidder å lytte til værmeldingene. Det var meldt kuling i god tid, men folk lytter tydeligvis ikke til værmeldingen. Det vitner om mangel på respekt for sjøen og dårlig sjømannskap å bli overrasket av uvær som er meldt, sier skipper Pål Bustgaard.

Sjekk været på yr.no

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Eiendomsskatt Indre Østfold

    Eiendomsskatt gir de fem kommunene som skal bli Indre Østfold kommune, 80 millioner kroner i året i dag. Hvis de skal kreve inn så mye eiendomsskatt som mulig etter sammenslåingen, vil det gi opp mot 200 millioner kroner. Nå skal politikerne diskutere eiendomsskatt i neste møte i Fellesnemnda, sier Tom-Arne Tørfoss direktør for økonomi og styring.

  • Se nyhetene fra Østfold 23.05

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.