NRK Meny
Normal

Barnevernsleder saksøker kommunen

Konfliktene i barnevernet i Fredrikstad havner i retten.

Illustrasjonsbilde
Foto: Scanpix

Tidligere avdelingsleder Louise Mariussen har stevnet kommunen for å ha gitt henne avskjed uten gyldig grunn.

Kommunen mener Mariussen skal ha brukt over seks millioner kroner uten å ha hatt lov til det, noe den tidligere barnevernslederen avviser.

Illojal

- Det skyldes at klienten min mener hun har gjort en god og samvittighetsfull jobb, og at hun da synes det er spesielt at hun ble oppsagt, sier Louise Mariussens advokat, Øyvind Abrahamsen.

Mariussen vikarierte som virksomhetsleder i barnevernet i Fredrikstad i 2005.

Hun ble avskjediget nå i høst, fordi kommunen mener hun har opptrådt illojalt i 18 enkeltsaker.

- Anklagene er grunnløse

- Etter vårt syn har vi i stevningen som er sendt inn, klart å tilbakevise de anklagene som er framsatt, sier Abrahamsen.

Et av punktene Mariussen har fått kritikk for, er at hun kjøpte tjenester av en privat barnevernsinstitusjon drevet av en kollega i barnevernstjenesten.

Abrahamsen mener de kan føre bevis for at Mariussen hadde klarert og fått støtte for dette fra kommuneledelsen.

- Ga for mye hjelp til barna

- Jeg synes jo at det er veldig spesielt at hun har blitt anklaget for å ha uriktig satt ut oppdrag til andre i barnevernstjenesten når hun rent faktisk har fått godkjennelse og anerkjennelse for det fra sin sjef i barnevernet, sier Abrahamsen.

Mye av kritikken som førte til Mariussens avskjed, går på at hun har hjulpet barn og ungdom mer og lengre enn revisjonen syntes hun burde.

Både hun og advokaten er redd for hva dette vil gjøre med barnevernsarbeidet hvis avgjørelsen om å gi henne avskjed blir stående.

Vil ikke kommentere rettsaken

- Dette må være veldig bekymringsfullt.  Meningen med barnevernsarbeid og jobben for de ansatte i barnevernet skal og bør jo gå ut på å gjøre en best mulig jobb, avslutter Abrahamsen. 

 Fredrikstad kommunes advokat Lars Tobiassen vil ikke kommentere stevningen ennå. Han sier han ikke har hatt tid til å se på saken.

Det samme svaret gir ordfører Ole Haabeth,  når NRK var i kontakt med ham mandag.

En som har lest stevningen, er senterpartipolitiker Hans Ek i kommunens administrasjonsutvalg. Det var dette utvalget som til slutt vedtok å gi Louise Mariussen avskjed, med 6 mot 4 stemmer.

- Rådmannen må ta ansvar

Hans Ek syntes dette var feil da, og han er enda sikrere nå.

- Her har jo Rådmannen vært kjent med virksomheten som Louise Mariussen har blitt gjort som syndebukk for. Da blir saken en helt annen.

Ek mener nå at det er rådmannen som selv må ta ansvaret til syvende og sist. Rådmannen på sin side avviser påstandene til Ek.

-  At vi skal ha holdt informasjon skjult er helt feilaktig. Det faller på sin egen urimelighet, men jeg synes ikke det er riktig å kommentere denne saken videre, fordi den skal opp for retten, sier Kjell Kåresen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utrykningsskjøring på E6

    Det vil være flere synlige utrykningsskjøretøyer på E6 i Østfold i dag. Det er nødetatene som driver med trening og godkjenning, opplyser Østfold-politiets operasjonsleder. Kjøringen vil foregå frem til klokken 15 i ettermiddag.

  • Kreditorene enige om Norske Skog

    Det er enighet blant kreditorene om redningsplanen for Norske Skog. Det melder Dagens Næringsliv. Enigheten kom på plass etter justeringer av styrets siste forslag. Endringene gir litt mer av selskapets verdier til de usikrede kreditorene.

    Norske Skog Saugbrugs - Halden
    Foto: Rainer Prang / NRK