NRK Meny
Normal

Bekymringsmeldingene hoper seg opp

– Man kan ikke se bort ifra at det bor barn i Eidsberg kommune som lever under alvorlig omsorgssvikt.

Monica Berge Tukh

Monica Berge Tukh, barnevernsleder i Eidsberg.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Når man leser meldingene får man vondt i magen. Man kan ikke se bort ifra at det bor barn i Eidsberg kommune som lever under alvorlig omsorgssvikt.

Barn med foreldre som ruser seg og blir utsatt for vold er ikke garantert å få hjelp når de bor i Eidsberg. Barnevernet i kommunen har nå 44 saker som venter på å bli undersøkt.

Det kom fram da barnevernsleder Monica Berge Tukh orienterte politikerne om tilstanden i barnevernssektoren tirsdag kveld.

44 meldinger ligger på vent

44 meldinger blir sett på som så alvorlige at de skal undersøkes, men de ligger på vent.

– I de sakene er det en mulighet for at flere barn må flytte hjemmefra, sier Tukh til NRK.

I tillegg er barnevernet i gang med å undersøke 39 saker. I de fleste tilfellene klarer de ikke å holde tidsfristene som er satt i loven.

– Vi har fristbrudd på disse sakene fordi det er et stort press på tjenesten. Vi har ti ansatte, og alle har en stor saksmengde som gjør at de ikke klarer å påta seg nye undersøkelser. Da blir de dessverre liggende på vent, innrømmer Tukh.

– Håper politikerne forstår alvoret

Konsekvensen er at unger og foreldre må vente lenge på hjelp, og det er ingen bedring i sikte.

– I snitt mottar vi fire nye bekymringsmeldinger for barn hver uke. Fra august til nå har vi i snitt mottatt nærmere ti meldinger, forteller barnevernslederen.

Barnevernet samarbeider med andre etater for å få unna saker, men de trenger også flere folk, mener Tukh.

– Vi håper at politikerne forstår alvoret og ser nødvendigheten av at vi får tilført noen ekstra stillinger, slik at vi får tatt unna undersøkelsene og gitt barna og familiene god hjelp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.