NRK Meny
Normal

Barnehagen krever fotgjengerfelt

På grunn av den trafikkerte veien ved Kjølstad barnehage, må de ansatte ta forholdsregler før de tar med barna ut på tur. Nå ønsker foreldrene et fotgjengerfelt før det skjer en ulykke.

På grunn av den trafikkerte veien ved Kjølstad barnehage, må de ansatte ta forholdsregler før de tar med barna ut på tur.
Nå ønsker foreldrene et fotgjengerfelt før det skjer en ulykke.

– Det oppleves veldig utrygt, sier pedagogisk leder ved Kjølstad barnehage, Nina Jonassen.

– Vi kan godt stå der en stund å vente. Det tar lang tid.

Nina Jonassen

Pedagogisk leder Nina Jonassen ved Kjølstad forteller at de syns det er utrygt å krysse veien når de skal ha med barnehagens barn på utflukt.

Foto: Martin Tangen-schmidt / NRK

Kjølstad barnehage på Torp ligger et barnesteinkast fra den trafikkerte riksvei 111. Når barna skal på utflukt er det ikke noen vei utenom.

Senker ikke farten

Det tar ikke lang tid å se hvordan det kan være å krysse riksveien. Når en gruppe med barn og ansatte skal krysse veien med NRK Østfold som vitner, tar det tid før det er såpass mellomrom mellom biler at de har tid til å komme seg over. Og personbiler og tungtransport farer forbi, uten synlig tegn til at de ser barna. Eller til at de stanser, siden det ikke er noe fotgjengerfelt der.

Trygg Trafikks Østfoldleder så det samme, på dagens befaring.

Ønsker dialog med Statens vegvesen

– Jeg syns ikke dette krysningspunktet er bra, sier Paal-Gunnar Mathisen, distriktsleder Trygg Trafikk Østfold.

Paal-Gunnar Mathisen

Trygg Trafikk Østfold vil i dialog med Statens vegvesen om krysningspunktet på riksvei 111. Men Vegvesenets kommentar er at det trolig ikke vil bli laget noe fotgjengerfelt.

Foto: Martin Tangen-Schmidt / NRK

– Men så er det slik at Vegvesenet har sine håndbøker å forholde seg til. Vi får ta en dialog med dem og se om det kan la seg gjøre å lage et krysningspunkt her som er sikkert nok.

Statens vegvesen svar er i så fall ikke godt nytt.

Odd-Ketil Bjerkan i Statens vegvesen har ikke tid til å stille til intervju i dag, men forteller NRK via SMS at det trolig ikke blir noe fotgjengerfelt ved Kjølstad barnehage.

– Gangfelt er ikke først og fremst et trafikksikkerhetstiltak men et framkommelighetstiltak der trafikken er så stor at kryssing er problematisk. Nye gangfelt skal ikke anlegges der hastigheten er 60 km/t eller høyere, er Bjerkans kommentar.

Og det er ikke aktuelt å senke fartsgrensen på stedet.

Venter på en ulykke

Så foreldrene håper de slipper å se en ulykke før noe skjer. Erik Nilssen som leder samarbeidsutvalget ved Kjølstad barnehage, sier dette er en reell frykt de har.

– Når det ikke er noe sted å krysse veien trygt, så tenker man jo at en dag, så går det galt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Røykutvikling fra barbermaskin

    Det brenner ikke i hytta på Økholmen på Hvaler. Ifølge Øst 110-sentral var det et branntilløp i en barbermaskin. Dette førte til mye røyk på stedet, men altså ikke brann.

  • Rykker ut til brann i hytte

    Nødetatene er på vei til Økholmen på Hvaler etter melding om brann i en hytte. Det er forløpig uvisst hvor stor brannen er.