NRK Meny
Normal

Barna på vei tilbake til Norge

De to bortførte barna er hentet av norske myndigheter. Foreldrene skal forklare seg for retten med det første, opplyser dansk politi.

Bortføring Moss

En leiebil som ble brukt under selve bortføringen ble satt igjen på Storebaug ved Moss. Farens Nissan ble senere registrert på Øresundbroen.

Foto: Beate Grøndahl

– De ble tatt hånd om av de sosiale myndigheter i Danmark, og er allerede i dag hentet av norske myndigheter slik at de raskt kan komme tilbake til Norge, sier politikommissær Carsten Arentoft Andersen i Fyns politi.

Foreldrene skal fremstilles i et såkalt grunnlovsforhør i Odense. Det vil si at en dommer skal ta stilling til om den norske pågripelsesbegjæringen kan etterfølges. I så fall holdes de i varetekt i Danmark fram til de sendes til Norge.

– Slik jeg ser umiddelbart kan se, så burde det ikke være noe problem med dette, sier Andersen. Men det er vår påtalemyndighet og dommeren som i siste instans tar stilling til begjæringen.

Ikke avhørt enda

Det er så langt ikke klart hvorfor barnas to biologiske foreldre gikk til det skritt å bortføre sine fem og 11 år gamle barn med makt.

– Vi har ikke snakket med dem enda. Det skal vi gjøre kort tid før rettsmøtet, og retten vil også avhøre dem.

Politiet på Fyn aksjonerte da farens bil, en svart Nissan X-trail, ble registrert på Øresundbroen torsdag ettermiddag, og Kripos varslet politiet i Danmark i 15:30-tiden. De to ble pågrepet uten dramatikk en time senere.

Les også: Tar kontakt om utlevering

– Det høres voldsomt ut når det er snakk om en bortførelse, men det gikk stille og rolig for seg. Barna har det bra, sa vaktleder Christian Rasmussen i Fyn-politiet til DR i går.

Jentene tas nå hånd om av Odense kommune, melder Danmarks Radio P4 Fyn. De to foreldrene, opprinnelig fra Ukraina, ventes å bli fremstilt for varetektsfengsling på morgenen. De skal avhøres senere i dag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

  • Stjernen seirende ut av målshow

    Sesongens siste kamp for Stjernen endte med et målkalas hjemme mot Kongsvinger. Det endte til slutt hele 7-6 etter spilleforlengelse, i en kamp som ifølge Fredriksstad Blad var målrik, men ikke spesielt velspilt.