Barn sprayet ned busser med pulverapparat: – Skader for én million

Tre barn ble tatt på fersk gjerning da de gjorde skader for store verdier på sju busser. – Barna er svært lei seg, sier politiet.

Sprayet ned busser med pulverapparat

RAMPONERT: Det ble store skader på flere busser etter at tre barn gikk løs på dem med pulverapparat.

Foto: Sissel Annett Myklebust/NRK

– En ansatt tok barna på fersk gjerning da de brukte pulverapparat inne i bussene på en oppstillingsplass i Fredrikstad. Det er nok snakk om en dum lek som har utartet, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NRK.

Barna, som alle er under 15 år gamle, brukte brannslukningsapparater for å spraye ned innsiden av totalt sju busser. Alle bussene må settes ut av drift frem til de er renset.

– Vi jobbet 50 meter unna og oppdaget røyk fra en av bussene. Da tenkte vi først brann, men ved nærme ettersyn så vi at det var et pulverapparat som var utløst, sier medeier Nils Arild Martinsen i Busspart Norge.

Han anslår at det er gjort skader for rundt minst 100.000 kroner per buss.

– Bussene skulle oppgraderes og repareres før de skulle videreselges. Det blir en skikkelig jobb å få dem renset. Det som har skjedd i dag ligger an til å koste én million kroner i utgifter, sier han.

Sprayet ned busser med pulverapparat

Barna brukte pulverapparater på innsiden av flere busser som sto parkert på en oppstillingsplass på Torp i Fredrikstad.

Foto: Sissel Annett Myklebust/NRK

Utsatt for hærverk flere ganger

I tillegg til prisen for å rense bussene, kommer utgifter til innleie av andre busser. Ifølge Martinsen er det tredje gang på kort tid selskapet har blitt utsatt for hærverk - sist for en uke siden.

– Det er skikkelig kjedelig. Det har blitt omfattende, sier han.

Nils Arild Martinsen i Busspart Norge.

Medeier Nils Arild Martinsen i Busspart Norge sier at de har blitt utsatt for hærverk flere ganger den siste tiden.

Foto: Jonas Borge Svendsen/NRK

I januar utlovte selskapet en dusør på 10.000 kroner for tips som kunne avsløre hvem som sto bak hærverk som ble delt i en video på Snapchat.

Den gang ble to 17-åringer pågrepet for hærverket, som utgjorde skader for over en halv million kroner. De to innrømmet at de sto bak skadeverket, og forklarte at de angret.

– De ville ha det litt moro og trodde bussen skulle vrakes. De har nok fått seg en solid lærepenge, sa krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad-politiet til NRK i januar.

I en video publisert på Snapchat i januar kunne man se to 17-åringer bruke hammer og stokker for å knuse flere bussruter.

– Svært lei seg

Etter den nye hendelsen mandag fikk de ansatte i selskapet raskt tak i de tre barna og holdt dem på stedet til politiet kom. Også foreldrene ble varslet, sier operasjonsleder Marstad.

– Alvoret gikk raskt opp for dem, og de er svært lei seg for det de har gjort. Politiet oppretter sak på dette, men ingen barn skal straffes, heldigvis. Forhåpentligvis har de lært en kraftig lekse av dette, sier han.

Barna er overlatt til foreldrene sine, men vil bli fulgt opp av politiets forebyggingsenhet. I tillegg er barnevernet orientert om hendelsen.