Hopp til innhold

Barn har voksenplager

Barn helt ned i barnehagealder oppsøker kiropraktorer over hele landet for å få hjelp til å bli kvitt voksenplager som stressnakke, migrene, vonde knær og ryggsmerter.

Barn har voksenplager

Passive barn kan bli et problem for samfunnet på sikt, mener kiropraktorer.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

I vårt moderne samfunn har vi en helt annen livsstil enn tidligere, og barns lek er gått fra å være fysisk utfordrende til i større grad å være stillesittende og konsentrert foran dataskjermen eller TV.

Dette får store konsekvenser for barns utvikling. Ifølge Sosial- og helsedirektoratet har opptil ti prosent av norske barn i alderen sju til ti år motoriske problemer.

De passive får plager

Hver dag ser kiropraktorene barn helt ned i barnehagealder som har samme plager som voksne.

– Det vi ser en tendens til, er jo at unger, spesielt de som er passive, de får plager. Da snakker vi om rygg, nakke, knær og ankler. Passivitet skaper problemer for oss nå, men også i fremtiden, sier kiropraktor Øystein Ogre. Han er også er president i Den europeiske kiropraktorunionen.

Øystein Ågre

Kiropraktor Øystein Ogre sier han stadig oftere behandler barn med plager i rygg, nakke, knær og ankler.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Foreldrenes ansvar

Han sier at de særlig ser disse plagene hos barn mellom ti og femten år, men at det ikke er uvanlig at barn helt ned i barnehagealder.

Han forteller at det er forholdsvis lett å gjøre noe med slike plager hos barn, men skal de holde seg friske, må de leve et aktivt liv i barndommen.

– Vi skylder på ungene, men det er foreldregenerasjonen som må ta ansvar. For når foreldrene er aktive, blir barna aktive. Og er man passive som foreldre, kan man ikke forvente at ungene skal bli veldig aktive. Det at vi som foreldre kan ta i et tak og vise vei, det er en nødvendighet.

– Kan bli et samfunnsproblem

Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling. Fysisk aktivitet i barne- og ungdomsårene har betydning for helsen senere i livet. Ifølge Ågre viser forskning at rygg- og nakkeproblemer i barne- og ungdomsårene fortsetter når vi blir eldre.

– Ser vi på for eksempel på uførestatistikker, blir dette et kjempeproblem for samfunnet etter hvert. Så det er veldig viktig å ta tak i mens de er unge.

Slappe muskler gir plager

Merete Paulsen

I Hinkenhopp barnehage jobber de aktivt for å gjøre barnehagen til et sted hvor idrett og fysisk aktivitet blir en naturlig del av hverdagen, sier leder Merete Pedersen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Samme dag som NRK.no snakket med kiropraktoren, hadde han hatt to barn inne til behandling. Den ene var en niåring med smerter i korsryggen. Hun driver med turning, og han opplyser at det stort sett går greit å behandle barn som henne, som er godt trent.

– Den andre, som er en tolvåring, er jeg litt mer bekymret for. Hun lever et passivt liv. Og selv om jeg ”fikser problemet”, så har hun ikke muskulatur som holder skjelettet på plass, rett og slett. Kroppen er ikke rustet. Da må vi sette opp et treningsprogram og følge henne opp.

Og resepten er enkel, mener han:

– Barna må bevege seg mer, sykle eller gå til skolen, ha mer gym. Det er en skam at vi ikke har minst én gymtime per dag.

– Det er ting de har lyst til

Ved Hinkenhopp barnehage i Sarpsborg er de spesielt opptatt av dette. Der er det kropp og bevegelse som står i fokus. Det handler om å beherske kroppen sin. Barna driver med ulike former for idrett - alt fra forskjellige ballaktiviteter, svømming, golf, ski, skøyter, ridning og dans.

– Barn elsker å være i bevegelse. Det er en naturlig del av dem. Dette er bare ting de har lyst til å gjøre, sier leder Merete Pedersen.

LES OGSÅ: