NRK Meny
Normal

Bare Jo Nesbø selger flere bøker

Jan-Erik Fjells krimdebut ”Tysteren” kommer høyt på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Forfatteren Jan-Erik Fjell

Østfoldforfatteren Jan-Erik Fjell har høstet stor suksess for krimdebuten 'Tysteren'.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det er gått to år siden Jan-Erik Fjell (29) krimdebuterte med boka ”Tysteren”. Siden da har det gått slag i slag med Bokhandlerprisen, gode kritikker, ti opplag og 130 000 bøker i omløp.

Nå har "Tysteren" havnet på femteplass på Bokhandlerforeningens liste over landets mest solgte krimbøker de siste fem årene, ifølge Dagbladet.

Jan-Erik Fjell må kun se seg slått av sitt store forbilde, krimgiganten Jo Nesbø.

Overrasket

Selv er Fjell overrasket, men glad for den høye rangeringen.

– Det er veldig morsomt. Jo Nesbø er og blir den beste, og jeg vil nok aldri komme opp på hans nivå, men det er fint å ha noe å strekke seg etter, sier han til Dagbladet.

Jan-Erik Fjell og kulturminister Anniken Huitfeldt

Jan-Erik Fjell ble tildelt Bokhandlerprisen i 2010 av kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Handlingen i boka foregår i Fredrikstad, Jan-Erik Fjells hjemby og bosted.

Ifølge østfoldingen har ikke suksessen endret han som person, men Fjell innrømmer at han føler presset i forkant av bok nummer to om politioverbetjent Anton Brekke.

– Det har jeg kjent på helt siden jeg fikk de første gode anmeldelsene. Og det toppet seg litt da jeg fikk Bokhandlerprisen, sier han til Dagbladet.

Fjell fikk Bokhandlerprisen i 2010, som den yngste forfatteren noen sinne.

Les også:

– Grugleder meg


I disse dager finpusser 29-åringen på den vanskelige andreboka, som etter planen skal slippes til høsten.
– Jeg grugleder jeg meg , sier Fjell, og legger til at han er forberedt på en ørefik eller to siden det gikk så bra sist.

– Nå er jeg ikke krimdebutant heller, ressonerer han til Dagbladet.

Les også:

Østfoldhandling

Hovedhandlingen i den nye boka utspiller seg i Sarpsborg, men historien snegler seg også innom Skjærhalden og Fredrikstad.

Jan-Erik Fjell har tidligere kommentert forventingspresset han føler overfor NRK.no. Fjell påstod at han ikke strekker seg etter å gå forbi "Tysteren" med oppfølgerboka.

– Jeg vet at jeg uansett ikke klarer å toppe suksessen med «Tysteren», det hjelper litt, sa forfatteren til NRK.no i februar.

I godt selskap


Fjell er i godt selskap på Bohandlerforeningens bestselgerliste. Jo Nesbø innehar de fire øverste plassene, og med unntak av Fjell, består restan av godt etablerte krimforfattere som Unni Lindell, Tom Egeland og Gunnar Staalesen.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.