NRK Meny
Normal

Bare et fåtall sommerjobber i Østfold

Nav-sjefen i Østfold har flere råd til ungdommer som vil ha jobb i sommer. Først og fremst: Ikke vær kresen.

Sommerjobb i butikk

Bare rundt 15 sommerjobber som passer for ungdom er utlyst i Østfold, viser NRK Østfodls undersøkelse.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

NRK Østfold har undersøkt hva som averteres av sommerjobber i fylket, og den listen er ikke lang. Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke tilbyr næringslivet nesten overraskende mange sommerjobber i år, men det er en virkelighet som er vanskelig å se i Østfold.

Sommerjobb Østfold montasje

Adecco søker etter ti lagerarbeidere. I tillegg tilbyr Nav to sommerjobber og en rekke sykepleierstillinger for sommeren. Listen er med andre ord ikke lang.

Foto: Skjermdump: Nav

Listen over tilgjengelige jobber på finn.no er heller ikke lang. Regiondirektør Sverre Jespersen i Nav sier det er mange ungdommer som er innom fylkets Nav-kontorer og spør etter sommerjobber, men de har stadig mindre å tilby.

Sommerjobber lyses ikke ut lenger

– Det er færre og færre slike stillinger som lyses ut. Mer og mer går via nettverk, sosiale medier og bemanningsselskaper. Det er mye ungdom som har deltidsjobb, og som da benyttes til sommerjobber.

Sverre Jespersen

Ikke vær kresen, snakk med de du kjenner og sørg for å få attester, sier Nav-direktør Sverre Jespersen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Hvorfor lyses ikke stillingene ut?

– Det er en generell trend, som ikke bare gjelder sommerjobber, svarer Jespersen.

Snakk med de du kjenner

Ungdom har lenge skaffet seg sommerjobb via familie og venner og bekjente, og det er det enda større grunn til å prøve på nå, sier Nav-sjefen.

– Bruk sosiale medier. Og aller viktigst: Du kan ikke være kresen. Du må lete etter ting du kanskje ikke egentlig har lyst til, men det er de jobbene som er å finne. Det er en del jobb å få på gårder, men da må du reise rundt og være ute uansett vær. Andre jobber har ubekvem arbeidstid. Rengjøringsjobber står heller ikke øverst på ønskelista.

Jespersen understreker også at det spesielt er ungdom som har hoppet av videregående skole, eller som ikke har tatt videregående utdanning, som sliter mest.

– Krav om utdannelse, fagbrev og lignende er nå mye strengere enn de noen gang har vært. Vi ser at ungdom som detter ut av videregående, eller som ikke begynner i det hele tatt, det er de som har problemer – og som kommer til å få større og større problemer.

Ta ansvar selv

– Det viktigste er å være aktiv selv, oppsummerer Jespersen.

– Få attester på de stedene du har vært, og bruk dem for alt det er verdt senere. Oppsøk butikker. Tilby deg å jobbe deltid eller frivillig, lørdagskvelder inkludert.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.