NRK Meny
Normal

Baksten som dreper sneglene

De serverer boller til sneglene og får ned bestanden. Her er oppskriften på baksten som ble laget i Hagen min.

Mordersnegla
Foto: Marin Tangen Schmidt / NRK

Hvert år innvaderes hagen til Alexander og Jan Grüner-Moström av brunskogsneglen. Hageeierne er fortvilet over krypet som ødelegger og gjør stor skade i bedene, likevel har de funnet en løsning, nemlig gjærbakst med nematoder.

To smilende menn foran bugnende blomsterbusk

Alexander og Jan Grüner-Moström har færre snegler i hagen etter å ha lagt ut åte med nematoder.

Serverer nematoder

Alexander rører sammen gjær, øl, havregryn, byggmel og Nemaslug til en seig masse. Han triller små boller og legger dem ut i bedet der han vet sneglene kommer når mørket faller på.

Vi trenger ikke vente lenge. Selv om sneglene beveger seg sakte, finner de fort frem til baksten med nematoder.

Dette er rundorm som går spesifikt på snegler. De finnes naturlig i jordsmonnet og brukes til å infisere snegler så de blir syke og dør, samtidig som de smitter de neste sneglene som spiser dem.

hage

En bugnende vakker hage, som også sneglene elsker. Men nå er det blitt færre av dem

Fungerer dette?

- Ja, vi har prøvd mye forskjellig, og dette er den beste metoden så langt. Det har blitt færre av dem. Men vi må repetere, og legge ut boller et par ganger i løpet av sommeren, sier Alexander.

Konnerudmetoden

En lignende metode ble brukt i den storstilte dugnaden på Konnerud i Drammen i 2015 og 2016.

Med neamtoder blandet i maltkorn gikk naboene til storaksjon på Konnerud, og sneglebestanden gikk ned. Tiltaket ble mye omtalt og ble etterhvert kjent som Konnerudmetoden.

Brunsnegler

Fra en hage på Konnerud, der åte med nematoder ble lagt ut.

Foto: Cathrine Finsrud Stustad / Privat

Les mer om hvordan du blir kvitt brunsneglene her

- Jeg har troa på mine "snegleboller" sier Alexander Grüner - Moström. Bare 500 meter fra vår hage kryr det av snegler nå. Men hos oss har vi bare funnet en. Vi la ut mange boller i september da NRK filmet hagen vår, behandlingen må jo ha hjulpet!

- Mange spør oss om oppskriften deres?

- Jeg har ingen fast oppskrift, det blir på slump hver gang og det kommer jo også an på hvor mye man vil lage, sier Alexander.

- Middel med nematoder er ganske dyrt, og en åpnet pakning har bare holdbarhet i 4-6 uker i kjøleskap. Middelet tåler heller ikke frost, og det er nok lurt å gå sammen med naboer og spleise.

Her er Alexanders oppskrift. Litt på slump!

Du trenger en pakke tørrgjær, en boks vørterøl/øl, havregryn og byggmel og ca 1 spiseskje Nemaslug.

Bland gjær og øl, og la det ese i en halv time. Bland Nemaslug, havregryn, mel til en deig. Trill ut små boller og legg dem rundt omkring i hagen. Gjerne på fuktige, mørke steder og der du vet sneglen liker seg.

- Bruk engangshansker, og gjenta behandlingen et par ganger i løpet av sommeren, oppfordrer Alexander.

Se mer fra Jan og Alexanders hage her.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.