NRK Meny
Normal

Baby fikk varige skader

Ifølge Helsetilsynet burde det vært utført keisersnitt lenge før. Barnet fikk en alvorlig hjerneskade etter en fødsel ved Sykehuset Østfold i 2005.

Legen og jordmoren klarte ikke å lese av signalene fra et overvåkningsapparat de brukte under fødselen.

- Alvorlig hjerneskade

Moren lå på sykehuset i et døgn.

Da det ikke ble funnet tegn til fosterlyd, ble barnet forløst ved hastekeisersnitt.

Etter fødselen ble det konstatert at barnet hadde alvorlig hjerneskade.

Helsetilsynet uttaler at et keisersnitt burde vært utført mye tidligere enn det ble gjort.

- Det var et langsomt fødselsforløp hvor legen ikke tolket målinger og observasjoner på en forsvarlig måte. Og det medførte at fødselen tok for lang tid.

- Man burde tatt keisersnitt på et tidligere tidspunkt, sier avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn, Gorm Are Grammeltvedt.

- Alvorlig

Under fødselen ble det brukt en STAN-maskin for å overvåke fosteret under fødselen. Verken jordmoren eller legen var sertifiserte til å bruke dette apparatet.

Rådgiver i Statens helsetilsyn, Gorm Are Grammeltvedt forteller at de ser alvorlig på det som skjedde.

- Når vi reagerer med en advarsel mot legen, sier det seg selv at vi ser svært alvorlig på det som har skjedd, sier han. 

Sykehuset har endret praksis

Legen har fått en advarsel, mens helsetilsynet har slått seg til ro med at sykehuset har endret praksis.

Nå er helsepersonell som har ansvaret for fødsler der de benytter dette utstyret sertifiserte.

- Ovenfor sykehuset har vi ikke formelle reaksjoner, men vi har konstatert at det foreligger en uforsvarlig pasientbehandling også fra sykehusets side. Og de har iverksatt tiltak for at dette ikke skal skje igjen.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trøbbel for hustransport

    I Elingårdsveien i Fredrikstad har det oppstod tproblemer i forbindelse med transport av et hus. Det jobbes febrilskt på stedet for å løse problemet og en patrulje på vei for å se om de kan bistå, melder politiet på Twitter.

  • Knuste moskévindu

    Rett før klokken 03:00 i natt fikk politiet i Sarpsborg melding om et knust vindu i en moské. To menn i 20-årene ble innhentet av politiet, og en av de fortalte at kameraten hans hadde hoppet inn i det store vinduet, og at det derfor hadde blitt knust. Politiet tror på forklaring, og at det var rølpete oppførsel som forårsaket hendelsen. Operasjonsleder ved Politiet Øst, Gisle Sveen, sier at de tror på forklaringen, og at det var helt tilfeldig vindusvalg.