NRK Meny
Normal

Fikk støtte for tiltak for ungdom som sliter

Østfolds Unge Høyre-leder ba partiets landsmøte gjøre en innsats for ungdom med psykiske lidelser. Nå er hun på vei hjem for å overbevise sine bystyrekolleger i Askim om det samme.

Marthe Key Frøberg

Marthe Key Frøberg høstet applaus på Høyres landsmøte for sine foreslåtte tiltak for et bedre lavterskeltilbud i ungdomspsykiatrien.

Foto: Unge Høyre

– Jeg fikk jo mye applaus på landsmøtet, sier Marthe Key Frøberg.

– Det ble veldig godt mottatt. Dette er en av mine hjertesaker, og en stor sak for Unge Høyre. Flere representanter fra ungdomspartiet snakket også om psykisk helse blant ungdom.

  • Se landsmøtetalen hennes her:

Key Frøberg nevner tre tiltak som viktige, i et lavterskeltilbud som kan trå til raskt.

  • Vi trenger skolepsykologer inn i skolen. I et godt samarbeid med skolehelsetjenesten kan disse gi ungdommen en åpen dør og en hjelpende hånd.
  • Psykologi inn i lærerutdanningen kan hjelpe lærerne til en større forståelse for det å leve med psykiske lidelser, og hjelpe elevene til videre hjelp.
  • Ikke minst trenger vi et system som setter individet foran systemet selv, og som tar lidelsene på alvor.

Skrev hun i en pressemelding sendt ut søndag.

Har påvirket landsmøtet

Men én ting er å få applaus på landsmøtet. Spørsmålet deretter blir i hvor stor grad ungdomspartiets talere kan påvirke partiets politikk.

– Landsmøtet har blant annet vedtatt en resolusjon som heter "Muligheter for alle". Der ligger det inne at vi skal jobbe videre innen skolehelsetjenesten, med fokus på tidlig innsats og forebygging, svarer Key Frøberg.

– Så det er ikke noen tvil om at vi har klart å påvirke landsmøtet. Dette har vært noe Unge Høyre har jobbet med lenge.

Mistet en venn

Det gjorde blant annet inntrykk på landsmøtet at Key Frøberg kunne gi eksempler fra sin egen omgangskrets på hvor galt det kan gå, hvis ikke slike signaler fanges opp og fører til handling.

– Jeg fortalte om en venn av meg, som valgte å ta livet sitt, og som hadde slitt med psykiske lidelser i mange år. Derfor er det veldig viktig for meg at man kan fange opp de som sliter.

Hjem for å interpellere

Og veien videre for Marthe Key Frøberg etter landsmøtet, blir å sette ord om til handling i hjemkommunen Askim, der hun sitter i bystyret.

– Jeg vil sørge for at min kommune har et helsetilbud for ungdommen. Jeg kommer til å fremme en interpellasjon i Askim bystyre, med mål om et vedtak til neste års budsjett. Unge Høyre i Østfold vil selvfølgelig også jobbe for å påvirke våre fylkestingsrepresentanter.

– Der er det også en stor jobb å gjøre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fant brygge

    Politibåten fant en flytebrygge drivende i Kjøkøysundet i Fredrikstad i går kveld. Bryggen taues til Tangen brygge, og fortøyes der.

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.