NRK Meny
Normal

Ba om 13 års fengsel for drapet på Teresa

Statsadvokat Torunn Gran mener 50-åringen som er tiltalt for å ha drept sin tidligere samboer Teresa Palacios bør sone lenge.

Drap i Fredrikstad
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Påstanden kom i tingretten i Fredrikstad, under siste dag av rettsforhandlinger onsdag. Det er ventet en dom og forkynnelse den 2. desember.

Frifinnelse eller legemsbeskadigelse

Forsvarer John Christian Elden ba om at sin klient måtte frifinnes, eller om en dom på rundt fem års fengsel for legemsbeskadigelse. Bistandsadvokaten la fram et krav om erstatning og oppreisning på til sammen 310.000 kroner.

Gran mener 13 års fengsel er en dom helt i tråd med rettspraksis fra tidligere, lignende saker.

- Den påstanden har jeg kommet fram til på bakgrunn av sammenligning med tilsvarende saker i den senere tid - avgjørelser fra Høyesterett og lagmannsretten i saker som har mye til felles med denne saken.

Da saken startet i Fredrikstad Tingrett på mandag, kalte forsvarsadvokat John Christian Elden saken for "det lukkede roms mysterium".

– Dette er det lukkede roms mysterium. Tre personer i et rom. En død, og to personer som har kommet seg ut derfra. Det er opp til retten å avgjøre hva som kan ha skjedd i dette rommet. Tiltalte har ingen forklaring som bidrar til å oppklare dette spørsmålet, sa mannens forvarer, John Christian Elden til NRK.no tidligere denne uken.

Ingen forvaringssak

Forvaring har ikke vært et tema under rettsforhandlingene.

- Tiltalen omfattet drap og trusler mot en annen person samme dag som drapet skjedde. Det er ikke tatt noe forbehold om forvaring fra Riksadvokaten, og det har ikke vært oppe under behandlingen i Fredrikstad tingrett, sier Gran.

Forsvarsadvokat John Chr. Elden sier til NRK i en e-post at han påsto frifinnelse; subsidiært dom for legemsbeskadigelse på ca 5 år.

13. januar i år rykket politiet ut til en leilighet på Lisleby i Fredrikstad.

Da politiet tok seg inn i boligen, fant de en alvorlig skadet kvinne. Hun ble fraktet til sykehuset, men døde av skadene.

Ifølge tiltalen ble kvinnen stukket gjentatte ganger med kniv, blant annet i høyre skulder/bryst.

Mannen ble kort tid etter at han ble pågrepet, lagt inn på psykiatrisk avdeling på Veum.

Spesialenheten frikjente politiet

Spesialenheten for politisaker bestemte på eget initiativ å granske saken, ettersom det ifølge politiets egne logger skal ha tatt 1 time og 20 minutter fra politiet fikk melding om knivtrusler til de tok seg inn i den aktuelle leiligheten.

Det skal også ha tatt 38 minutter fra bevæpnet politi ankom adressen, til tjenestemenn først rykket inn i leiligheten der den 35 år gamle kvinnen lå med dødelige skader. Spesialenheten frikjente politiet i saken.

Dom i saken faller 2. desember.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.