Hopp til innhold

Avviste røyker på legevakta

Legevakten i Moss avviste en pasient fordi legen hevdet at magesmertene hans skyldtes røyking. Dagen etter sprakk blindtarmen.

Sigarettrøyking
Foto: Rainer Prang / NRK

Uten å ta prøver skal legen skal ha vært overbevist om at pasientens magesmerter og høye puls skyldtes røyking, og valgte å sende ham hjem med hostesaft.

Pasienten krever nå oppreisning og erstatning for den ekstra skaden han fikk etter å ha gått for lenge med ødelagt blindtarm. Helsetilsynet i Østfold har startet en granskning av legen.

Hetset røykere

Legen skal ha vært meget uhøflig og overhøvlet pasienten fordi han er en røyker, og at det var årsaken til magesmertene.

-  Jeg ble fortalt av legen at den maven din er det ikke noe feil på. Røyking var forferdelige greier  og det samme som selvmord fikk jeg beskjed om. Jeg følte meg nedgradert fordi jeg røyker, sier pasienten til NRK Østfold.

Legen skal også ha sagt at røykere opptar 90 prosent av sykesengene her i landet, noe som fører tilat ikke-røykere ikke får plass.

- Vi tenkte med engang vi dro fra legevakta at du ikke sender hjem en person med så store smerter at de nesten ikke kan gå.

Legen skal også ha fortalt ekteparet at han snart skulle i begravelse til en venn som nettopp hadde dødd av røyking.

Konsultasjonen ble avsluttet med at legen skrev ut en resept på hostesaft, og sendte mannen hjem.

Måtte fjerne tynntarmen

Tilstanden skal ha forverret seg om natten, og dagen etter kontaktet ekteparet den private klinikken Volvat i Fredrikstad. Derfra ble pasienten sendt til akutten i Fredrikstad hvor det ble konstatert sprukket blindtarm.

Legene skal også ha vært nødt til å fjerne litt av tynntarmen fordi det hadde gått såpass lang tid.

- Jeg forventer at når du kommer til en legevakt og har store smerter, at de tar de prøvene som skal tas. Hadde han gjort det med en gang hadde jeg kanskje sluppet den store operasjonen jeg har vært igjennom. Jeg synes det er forferdelig at pasienter som røyker blir behandlet på denne måten, og at det finnes leger med slike holdninger, sier pasienten til NRK

Leder Mai Britt Hatteland ved Mosseregionens legevakt har ikke kjennskap til hendelsen.

- Må belage seg på klager

– Vi blir nødt til å vente til vi får saken fra Helsetilsynet, så vil vi sette oss godt inn i saken. Deretter skal vi prøve å svare Helsetilsynet etter beste evne, sier hun.

For kort tid siden fikk legevakten krass kritikk etter en omfattende systemrevisjon. Likevel synes ikke Hatteland de får mange klager.

– Legevakten får over 30.000 telefonhenvendelser og 18.000 besøk i løpet av et år. Da er man nesten nødt til å belage seg på noen klager fra publikum. Men i forhold til antall besøkende, synes jeg ikke at vi har for mange klagesaker, sier hun til Moss Avis.