Hopp til innhold

Svalerødkilen: Avviser mangelfull søknad

Halden kommune vil ikke behandle mangelfull søknad knyttet til ulovlig utbygging.

Svalerødkilen, Halden

PÅLAGT RIVING. Det er gjennomført en rekke større byggetiltak på eiendommen Svalerødkilen bad (midt i bildet), og et av disse er en stor glassinnbygning ut mot sjøsiden av eiendommen. Ifølge Fylkesmannen skal innglassingen rives.

Foto: Privat

I Svalerødkilen i Halden kommune har det i årevis pågått krangel mellom naboer om forskjellige byggearbeider, og det har vært krangel mellom grunneiere og Halden kommune.

På Svalerødkilen bad er det gjennom mer enn 20 år vært gjennomført en rekke ulovlige byggetiltak, og i januar i fjor vedtok det daværende Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk å godta ulovlighetene for å få den mye medieomtalte saken ut av verden.

Naboen protesterte på utvalgets vedtak, og Fylkesmannen i Østfold kom på banen. Det ble slått ned på både ulovlige byggetiltak og dårlig kommunal saksbehandling fra fylkesmannens side, og nå ruller saken videre med nye protester.

Les også:



Krevde riving

Svalerødkilen, Halden

FLERE TILTAK UNDER VURDERING. Foruten Svalerødkilen bad (t.h.) har også bryggeanlegget på holmen i Svalrødkilen hatt kommunens fokus. Eieren er tidligere truet med bøter og riving, men saken er anket.

Foto: Privat

Så langt tilbake som i 1989 fattet Halden kommune et vedtak om at bygningen Svalerødkilen bad ikke skulle være helårsbolig. Eieren anket til Fylkesmannen i Østfold, men fikk ikke medhold.

I bakkant av vedtaket ble imidlertid boligen benyttet som vertikaldelt bolig, og tidlig på 2000-tallet startet kommunen med å beskatte og avgiftsbelegge eiendommen som en tomannsbolig. Det er de siste 20 årene gjort omfattende byggearbeider uten søknad innenfor strandsonen der det gamle badet ligger.

Etter en befaring i januar 2013 bestemte Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk i Halden kommune seg for at de ville se gjennom fingrene med ulovlighetene. Ikke minst på grunn av dårlig håndtering av kommunen selv.

– Bygningen er jo vitterlig brukt som tomannsbolig, og kommunen har ved å innkreve avgifter på denne måten, selv bidratt til å legitimere boformen. Hadde vi håndtert dette i dag med blanke ark, ville ting ha blitt gjort annerledes, sa Øivind Holt, som ledet utvalget i 2013.

Saken ble anket av naboene, men kommunen opprettholdt sitt vedtak, og dermed gikk saken til fylkesmannen. Fylkesmannen omgjorde kommunale godkjenningsvedtak av ulovlige bygg i strandsonen i Svalerødkilen, og pekte på feil rettsanvendelse.

Les også:

Kommunalsjef Ulf Ellingsen

MANGELFULL. Søknaden Halden kommune har mottatt har mangler, sier teknisk sjef Ulf Ellingsen.

Foto: Ingrid M. Langvik / NRK

Mangelfull søknad

Det er gjennomført en rekke større byggetiltak på eiendommen Svalerødkilen bad, og et av disse er en stor glassinnbygning ut mot sjøsiden av eiendommen. Ifølge Fylkesmannen skal innglassingen rives.

Etter fylkesmannens vurdering høsten 2013 er vilkårene for å innvilge dispensasjon for utvendig bod på østsiden av terrassen og innglassingen ikke oppfylt i forhold til plan- og bygningsloven, og dispensasjonen er avslått.

Også en bod på eiendommen på østsiden av terrassen, en annen bod på østsiden av garasjen, en platting for å parkere campingvogn øst for eksisterende terrasse, jernbrygge sør for eiendommen, steinfylling ut i sjøen sør for eiendommen, badestamp og eksisterende gjerde på eiendommens vestlige side langs stranden skal vekk, ifølge Fylkesmannen i Østfold.

Eierne av Svalerødkilen bad har gjennom et arkitektfirma søkt om å få godkjent en del av byggearbeidene i ettertid, slik de har krav på. Men kommunen avviser søknaden.

En søknad i ettertid skal behandles som om tiltaket ikke var gjennomført, og kommunen kan ikke nekte det. Men søknaden kommunen mottok den 28. april i år holder ikke mål.

– Etter det vi kan se er det mangler i søknaden, forteller Ulf Ellingsen – kommunalsjef teknisk i Halden kommune.

Les også:

Holmen i Svalerødkilen, Halden

SKAPER PRESEDENS. Velforeningen i Svalerødkilen har i sterke ordelag pekt på at nedbyggingen av strandsonen i Svalerødkilen kan skape en uheldig presedens, dersom kommunen ikke følger opp fylkesmannens vedtak.

Foto: Privat

Flere protester

Dermed går nå saken tilbake til søker, og i tillegg har Halden kommune fått inn fire naboprotester, der det blant annet pekes på fylkesmannens avgjørelse av 2013.

Nedbygging av strandsonen er et ømtålig tema, og selv om Fylkesmannen i Østfold under tvil innvilget dispensasjon for den allerede etablerte bruken av eiendommen som bolig, er den ulovlige byggingen og allmennhetens frie ferdsel på stedet, noe Halden kommune ser for seg å måtte gå nye runder med regionale myndigheter på.

– Når søknaden er komplett vil den med stor sannsynlighet sendes på høring til regionale myndigheter for uttalelse. Det kan være aktuelt å behandle søknaden politisk, sier Ellingsen til NRK.

Han ser ikke for seg at saken kommer videre før etter sommeren.

– På grunn av disse forholdene vil det ta noe tid å behandle søknaden og det er vanskelig å angi tidspunkt for når vedtak blir fattet. Slik det ser ut vil denne saken uansett ikke kunne tas opp til endelig behandling før etter sommeren, sier han.