NRK Meny
Normal

Avis gikk på sin egen aprilspøk

Sarpsborg Arbeiderblad ble lurt av sin egen 50 år gamle spøk.

Petter Kalnes

Nyhetsredaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Petter Kalnes, mener spøken må ha vært veldig god for å bli husket i så mange år.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Sarpsborg Arbeiderblad gikk fem på sin egen aprilspøk fra 1964, da de skulle velge ut saker til den faste spalten «For 50 år siden».

Der presenterer avisa hendelser som ligger mange år tilbake i tid, og denne gangen ble saken «skader for hundretusener på Menighetshuset» plukket ut.

– En av våre journalister satt bare og plukket saker som vi alltid gjør, og tenkte sannsynligvis ikke over at dette var 1. april for 50 år siden, ler nyhetsredaktør Petter Kalnes.

Trofast leser husket spøken

Ingressbildet i saken viser et tårn som har rast delvis sammen. Ifølge den 50 år gamle spøken skjedde skadene mens bygget ble pusset opp.

Aprilspøk

Slik så den 50 år gamle spøken ut på trykk i Sarpsborg Arbeiderblad, 1. april 1964.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Den gikk på at kirketårnet ble totalskadet, glassmaleriene ødelagt og kirkeklokkene knust.

I artikkelen uttaler kommunen at det burde legges en ekstra festeavgift på alle tomtene i byen, slik at de kan reparere tårnet.

– Vi fikk en telefon fra en trofast leser som husket den aprilspøken veldig godt. Det er veldig hyggelig at folk følger med, smiler Kalnes.

– Må ha vært en veldig god spøk

Nyhetsredaktøren må humre når han understreker at Sarpsborg Arbeiderblad hadde bestemt seg for ikke å lure leserne sine 1. april i år, verken på nett eller i papiravisa.

Gikk på egen aprilspøk

Slik så «spøken» ut på trykk 1. april i år.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Isteden endte de altså opp med å gå fem på sin egen 50 år gamle spøk. I år stod notisen «Tårn raste i Sandesund» på trykk den 1. april.

– Dette viser kanskje hvor skummelt det kan være med aprilspøker i avisen. I disse tider hvor alt er søkbart på nettet, tror jeg det er best å skrive det som er sant, sier Kalnes.

– Men dette må ha vært en veldig god spøk da, siden det er noen som husket den 50 år etter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rekvirerer helikopter til skogbrann

    Det brenner i et skogområde på 2- 300 kvadratmeter i Båstad i Trøgstad. Terrenget er ulendt og lite framkommelig, så Øst 110-sentral har rekvirert helikopter for å hjelpe til i slukkingsarbeidet.

  • Trafikkuhell i Råde

    En bil kjørte av vegen på Rådesletta i natt. Bilen lå på siden da nødetatene kom frem. Føreren, en mann i 40 årene kom uskadet fra uhellet, men politiets kontroll viste at han ikke hadde førerkort så han blir anmeldt.