NRK Meny
Normal

Avgjør skyldspørsmålet i morgen

50-åringen anket dommen fra i fjor sommer, etter at retten fant ham skyldig i årelang voldsbruk mot kona og en sønn. I morgen avgjøres skyldspørsmålet på nytt.

Bistandsadvokat og aktor ankesak

Bistandsadvokat Trond Karlsen og aktor Morten Hojem Ervik regner med å presentere sine påstander og krav under den fjerde dagen med rettsforhandlinger i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Ankesaken startet mandag, da fortalte moren om 20 år med vold og andre plager, fra 1989 til hun flyttet ut og fikk psykologhjelp i 2009.

Den tiltaltes advokat, Vigdis Brandstorp, opplyser at hennes klient ikke ønsker at hun skal snakke med pressen.

Det har vært et tema hvorvidt domfelte skulle forlate salen når moren skulle forklare seg, men vi valgte å la henne forklare seg med ham til stede, og så vidt jeg kunne se, så gikk det greit.

Morten Hojem Ervik, aktor

Aktor Morten Hojem Ervik sier de i løpet av dagen vil høre de fleste av vitnene som gjenstår.

– Det vil være noe vitneførsel i morgen, før vi starter prosedyren.

Kan ikke forklare seg

Sønnen har ikke forklart seg, ifølge hans bistandsadvokat Trond Karlsen skyldes det hans livssituasjon. I tingrettssaken kom det fram at sønnen, nå i 20-årene, ikke er i stand til å ta vare på seg selv, og er diagnostisert å lide av posttraumatisk stress, og schizofreni. Begge er av sakkyndige, påtalemakt og bistandsadvokater knyttet til det som skjedde med gutten i oppveksten.

– Vi har gjennomgått et dommeravhør fra tidligere, som er tatt opp på video. Det er hans livssituasjon som er bakgrunn for dette, forteller Karlsen.

Sønnens nåværende livssituasjon ønsker Karlsen ikke å gi detaljer om.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det som har kommet frem av bevis. Jeg kommer til å legge ned påstand om oppreisningserstatning, og jeg kommer også til å kreve erstatning for de skader jeg mener han er påført. Men når det gjelder bevisførselen så er ikke den avsluttet. Derfor ønsker jeg ikke å si noe om det.

– Jeg opprettholder samme krav om oppreisning, men det er mulig at kravet om erstatning blir høyere enn i forrige runde, fortsetter Karlsen.

Straffskyld i morgen, dom på fredag

Sakens gang framover antyder at rettens mening om skyldspørsmålet avgjøres i løpt av torsdag. Dermed brukes fredagen til straffeutmåling.

Aktor ønsker ikke å fortelle om hvordan han vil oppsummere bevisførselen i morgen, eller om hvilken strafferamme han vil legge seg på. I tingretten ble mannen dømt til tre års fengsel, der seks måneder av straffen ble gjort betinget. Sønnen ble tilkjent en skadeerstatning på nesten 370.000 kroner, og en oppreisning på 100.000 kroner. Moren fikk gjennomslag for en oppreisning på 100.000 kroner. Det har vist seg at det i lagretten kommer mange gjentagelser fra det som skjedde i tingretten.

– Sånn vi det som hovedregel også være, sier Hojem Ervik.

– Det er ikke noe vesentlig av betydning som har skjedd siden den første behandlingen i tingretten.

Spenning mellom mor og far i retten

Både i tingretten og nå i ankesaken har det vært et tema om den tiltalte skulle være til stede mens moren forklarte seg. Hennes bistandsadvokat, Kari Sofie Jacobsen, sa til NRK tidligere i dag at hun i sin forklaring på mandag var mer fokusert på å fortelle retten sin historie – noe som i tingretten kan ha kommet litt i skyggen av å vise den tiltalte at hun ikke er hans offer, og en person han kan kontrollere.

– Det har vært et tema hvorvidt domfelte skulle forlate salen når moren skulle forklare seg, men vi valgte å la henne forklare seg med ham til stede, og så vidt jeg kunne se, så gikk det greit, sier aktor Hojem Ervik om hennes forklaring i lagmannsretten på mandag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.