NRK Meny
Normal

Avfallsproblemer rundt returpunkt

– Folk vet godt at det ikke skal dit, sier overingeniør i Fredrikstad kommune, avdeling renovasjon. Grovavfall og annet søppel blir dumpet ved returpunktene for glass- og metallemballasje.

Returpunkt

Det var ikke noe synlig grovavfall ved returpunktet like ved Glemmen videregående skole torsdag formiddag.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Det blir satt fra seg alt mulig annet grovavfall ved kontainerne, så må vi rydde opp hver eneste dag omtrent, forteller Knut Gedde, overingeniør i Fredrikstad kommune renovasjon.

Stadig opplever de som tar vare på returpunktene at annen søppel rett og slett blir lagt på bakken ved siden av kontainerne som kun er til glass og metall.

– Det er en økende grad av forsøpling av en del sånne punkter, som har utviklet seg til å bli et problem på en tre-fire steder.

Søppeltømmere

Renovatørene Stian Vold og Jon Josefsen fant ikke noe grovavfall ved returpunktet på Lisleby torsdag, men de har flere ganger måtte rydde opp etter andre.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Størst problem på Lisleby og Hassingen

Renovatører Stian Vold og Jon Josefson har ofte opplevd at avfall som ikke hører hjemme ved returpunktet for glass- og metallavfall blir plassert på bakken ved sentralidrettsanlegget på Lisleby.

Returpunktet lå tidligere på vestsiden av sentralidrettsanlegget, nå har kommunen flyttet det til østsiden for å bli kvitt problemet.

– Vi har flyttet returpunktet for å kunne ha bedre oppsyn med det, forteller Gedde.

Også ved returpunktet ved Rema 1000 på Hassingen er et problemområde for renovatørene.

Einar Danielsen

Einar Danielsen har samlet opp glassflasker over lengre tid, de kastet på riktig sted ved glass-og metallreturpunktet.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Tilbudet mangler vel. Det kunne gjerne ha vært en kontainer til annet avfall ved siden av her, sier Einar Danielsen som står ved returpunktet og kaster flasker.

Danielsen har forståelse for at en slik kontainer hadde blitt stappfull fort, men mener at det tydeligvis er et behov. Selv har han samlet opp glassflasker over lengre tid, og kaster annet avfall på riktig plass.

Grovavfall skal leveres på Frevar

– Grovavfall skal leveres på gjennvinningsstasjonen på Frevar, understreker Gedde.

At folk legger igjen søpla si på steder de ikke skal er et økende problem.

Returpunkt

Det var ikke mye søppel rundt returpunktet på Hassingen torsdag, men noe lå på bakken.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Overingeniøren er klar på at det kun er glass- og metallemballasje som skal i kontainerne på de 49 returpunktene i kommunen.

– Det som blir satt ved siden av er grovavfall. Folk vet veldig godt at det ikke skal dit, vil jeg tro. Man benytter seg av å gjøre det likevel, og vi må rydde opp. Det er ikke bra, avslutter Gedde.

Ikke noe problem i Indre Østfold

I Sarpsborg kjenner de igjen problemstillingen.

– Her har det vært så ille at vi fjernet flere returpunkter på grunn av forsøpling, forteller rådgiver i Sarpsborg kommune, Beate Andersen.

Kommunen har noen som rydder rundt returpunktene en gang i uka, de største problemstedene blir besøkt to ganger.

– Nå har vi fokus på om vi kan etablere noen nedgravede returpunkter. Det viser seg at det blir mindre forspøling på den måten, mener Andersen.

– I Moss har vi ikke returpunkter. Det er mange år siden vi tok de vekk, alle hus, leiligheter og blokker har egne, små miljøstasjoner, forteller Trine Sagen, sakbehandler avdeling miljø i Moss kommune.

Heller ikke kommunene i Indre Østfold har problemer med forsøpling rundt returpunkter.

– Vi har en henteordning hvor vi henter avfall hjemme hos folk. Det eneste vi sliter litt med er å formidle hva som skal sorteres hvor. Stekepanna skal ikke kastes med glass- og metallemballasje, forteller kommunikasjonsjef i Indre Østfold renovasjon, Aimee Eilertsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene