NRK Meny
Normal

Avdød entusiast etterlot seg togskatt til to millioner kroner

I 60 år sparte Geir Moe Midtvaage på modelljernbanetog. Nå er togskatten fra den avdøde mannen donert til Gamlebyen Modelljernbanesenter.

Modelljernbane

BYGGES UT: Modelljernbanesenteret i Gamlebyen får et solid tilskudd når tog verdt to millioner kroner doneres bort.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Geir Moe Negaard

ENTUSIAST: Geir Moe Midtvaage etterlot seg en gigantisk samling da han døde i april i år.

Foto: Privat

– Det var Geirs ønske at togene skulle hit. Vi ante ikke hva dette var verdt. Nå har modelljernbanesenteret vært i kontakt med importøren, og de anslår verdien til pluss/minus to millioner kroner, sier Arve Negaard.

Han er svoger til togentusiasten fra Fredrikstad som døde i april. Tirsdag var han på plass på Gamlebyen Modelljernbanesenter for å overlevere det som er blitt samlet opp gjennom årene.

Og det er ikke småtteri.

I alt 40 stappfulle kasser med tog og annet utstyr til modelljernbaner er donert bort. Det innebærer en gigantisk økning i togparken til senteret i Gamlebyen, som nå utvider lokalene kraftig for blant annet å ta hånd om utstyret fra Midtvaage.

– Brukte mye penger

Arve Negaard

GIR BORT: Geir Negaard og kona Tove er ikke i tvil om at modelljernbanesenteret i Gamlebyen vil kunne ta godt vare på arven fra svogeren Geir.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det var som seksåring i 1956 at Midtvaage fikk sitt første tog. Han ble umiddelbart hekta, og interessen preget hele livet hans. Selv på sykehjemmet hadde han med noen av togene, og han fortsatte å skaffe nye tog helt til det siste, forteller svogeren.

– Han har brukt veldig mye penger på dette. Han har levd sparsommelig, og hver gang han hadde spart litt, tok han kontakt med importøren for å utvide samlingen. Han var nok deres beste kunde, sier Negaard.

Hele huset var ifølge svogeren fullt av tog, men entusiasten hadde stålkontroll på hvor i huset de ulike togene befant seg. Og ikke minst visste han hva som var særegenhetene til hvert enkelt lokomotiv.

– Han fulgte med på hvor togene opprinnelig var fra. Han fortalte «det toget er fra den fabrikken i Tyskland», eller «dette var et italiensk tog, men denne versjonen var den som gikk i Sveits». Han kunne alt, sier Negaard.

– Beæret

For kjennere av modelljernbaner, var samlingen til Midtvaage unik. Da de fikk høre at hele samlingen skulle doneres til dem, var det store nyheter for primus motor Arne Børresen.

– Jeg blir beæret og himmelfallen og tror nesten ikke det er sant. Vi har kjent til samlingen til Geir i mange år. At den skal havne her, må vi uttrykke kjempestor glede over, sier Børresen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd på Lisleby

    Det har vært innbrudd i en blomsterbutikk på Lisleby, melder Fredrikstad Blad. Politiet forteller at det er knust et vindu, men vet ikke om noe er tatt. Det skal ha vært observert en mann og en kvinne i området like før hendelsen.

  • Sauer i veibanen

    Politiet melder om 30 sauer i veibanen på fylkesvei 114 ved Trøskenbru. Vegvesenet varsler at sauene er i en 80km/t-sone.