Hopp til innhold

Avdød entusiast etterlot seg togskatt til to millioner kroner

I 60 år sparte Geir Moe Midtvaage på modelljernbanetog. Nå er togskatten fra den avdøde mannen donert til Gamlebyen Modelljernbanesenter.

Modelljernbane

BYGGES UT: Modelljernbanesenteret i Gamlebyen får et solid tilskudd når tog verdt to millioner kroner doneres bort.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Geir Moe Negaard

ENTUSIAST: Geir Moe Midtvaage etterlot seg en gigantisk samling da han døde i april i år.

Foto: Privat

– Det var Geirs ønske at togene skulle hit. Vi ante ikke hva dette var verdt. Nå har modelljernbanesenteret vært i kontakt med importøren, og de anslår verdien til pluss/minus to millioner kroner, sier Arve Negaard.

Han er svoger til togentusiasten fra Fredrikstad som døde i april. Tirsdag var han på plass på Gamlebyen Modelljernbanesenter for å overlevere det som er blitt samlet opp gjennom årene.

Og det er ikke småtteri.

I alt 40 stappfulle kasser med tog og annet utstyr til modelljernbaner er donert bort. Det innebærer en gigantisk økning i togparken til senteret i Gamlebyen, som nå utvider lokalene kraftig for blant annet å ta hånd om utstyret fra Midtvaage.

– Brukte mye penger

Arve Negaard

GIR BORT: Geir Negaard og kona Tove er ikke i tvil om at modelljernbanesenteret i Gamlebyen vil kunne ta godt vare på arven fra svogeren Geir.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det var som seksåring i 1956 at Midtvaage fikk sitt første tog. Han ble umiddelbart hekta, og interessen preget hele livet hans. Selv på sykehjemmet hadde han med noen av togene, og han fortsatte å skaffe nye tog helt til det siste, forteller svogeren.

– Han har brukt veldig mye penger på dette. Han har levd sparsommelig, og hver gang han hadde spart litt, tok han kontakt med importøren for å utvide samlingen. Han var nok deres beste kunde, sier Negaard.

Hele huset var ifølge svogeren fullt av tog, men entusiasten hadde stålkontroll på hvor i huset de ulike togene befant seg. Og ikke minst visste han hva som var særegenhetene til hvert enkelt lokomotiv.

– Han fulgte med på hvor togene opprinnelig var fra. Han fortalte «det toget er fra den fabrikken i Tyskland», eller «dette var et italiensk tog, men denne versjonen var den som gikk i Sveits». Han kunne alt, sier Negaard.

– Beæret

For kjennere av modelljernbaner, var samlingen til Midtvaage unik. Da de fikk høre at hele samlingen skulle doneres til dem, var det store nyheter for primus motor Arne Børresen.

– Jeg blir beæret og himmelfallen og tror nesten ikke det er sant. Vi har kjent til samlingen til Geir i mange år. At den skal havne her, må vi uttrykke kjempestor glede over, sier Børresen.