NRK Meny
Normal

Mattilsynet avdekket alvorlige lovbrudd hos svinebønder

Mattilsynet fant ulovlig fastspente purker da de inspiserte svinegården til Henrik Mørk Eek og hans samarbeidspartnere i Skiptvet i Østfold.

Bekymret for grisehold

Mattilsynet har besøkte anlegget etter at de mottok en bekymringsmelding.

Foto: Mattilsynet

Eek er en av landets største svinebønder. Mattilsynet utførte en inspeksjon i anlegget til Eek og hans partnere Svein Engebretsen og Hamon Fabio Moaddab etter å ha mottatt en bekymringsmelding, skriver Nationen.

Kirsti Ullsfoss

Distriktssjef Kirsti Ullsfoss Mattilsynet i Østfold

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Her ser vi purker som står i fikseringsbåser. Når vi kom var de låst fast, men etter at vi kom ble de åpnet slik at purkene kunne gå ut, sier distriktssjef Kirsti Ullsfoss Mattilsynet i Østfold.

Mattilsynet sier at flere purker var ulovlig fastspent, og at purkene i anlegget ikke fikk dekket sitt fôrbehov. Ulovlig, mener Ullsfoss.

– Det å stå fastlåst i en binge på den måten 24 timer i døgnet hver dag, ikke kunne snu seg, kun legge seg ned og reise seg opp, det er ekstremt belastende. Det er en grunn til at man endret lovverket på dette for mange år siden, sier hun.

Utvider grisehuset

I tilsynets rapport heter det også at flere av purkene framsto som magre. Eek ønsker ikke å stille til intervju med NRK i dag, men sier følgende til Nationen;

– Det er et kjent problem at purker med mange smågriser sliter med å få i seg nok mat. Derfor vil det i enhver grisebesetning være noen tynne purker. Vi gir purkene i fødeavdelingen så mye fôr de vil ha, men det er vanskelig å få alle til å spise nok, sier Eek til Nationen om de magre purkene.

Eek gård

Mattilsynet besøkte anlegget til Henrik Mørk Eek og hans samarbeidspartnere i Skiptvet.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Svinebonden, som har vært i flere rettssaker de siste ti årene, fikk i fjor medhold i Borgarting lagmannsrett for å utvide grisehuset i Skiptvet til 3.900 kvadratmeter.

– Etter at vi endelig har fått lov til å utvide, er byggingen nå godt i gang. Når den er ferdig, vil vi slippe å fiksere så mange purker fordi de vil få større fødebinger, sier han.

Men Mattilsynet er ikke opptatt av hvor mange dyr Eek har på gården.

– Vi er først og fremst opptatt av at dyrene har det bra, sier Ullsfoss.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: