NRK Meny
Normal

Avdekker stadig juks med EU-kontroll

Siden 2012 har 120 virksomheter i Norge mistet retten til å utføre EU-kontroller. Utro tjenere selger falske EU-godkjennelser, og lar biler til venner og bekjente bli godkjent uten at den har vært i nærheten av et verksted.

EU-kontroll

Illustrasjonsfoto: To bilmekanikere fra Østfold ble fengslet etter at de godkjente 245 biler som ikke skulle vært på veien i 2015.

Foto: LARS TORE ENDRESEN / NRK

150 punkter skal kontrolleres av mekanikere under en EU-kontroll. Statens vegvesen avdekker stadig juks og svindel med kontrollen som skal luke ut biler som ikke har noe på veien å gjøre.

– Det er dårlig kvalitet på arbeid utført av kontrollorganet. Det er rett og slett juks der de har fiktive kontroller og vi har også vært borti tilfeller der de påfører feil på kontrollen som ikke er reell, forteller Torbjørn Seljevold fra tilsynsseksjonen i Statens vegvesen til NRK.

33 verksteder fikk inndratt godkjennelsen i 2015

I fjor fikk 33 verksteder inndratt godkjennelsen for kortere eller lengre tid, fordi ting ikke er blitt gjort etter boka.

Et av de groveste tilfellene sendte to bilmekanikere fra Østfold i fengsel i henholdsvis tre måneder og 120 dager etter at de godkjente 245 biler som ikke skulle vært på veien.

Torbjørn Seljevold

Torbjørn Seljevold i tilsynsseksjonen i Statens vegvesen jobber med å avsløre utro tjenere blant de som EU-godkjenner biler.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det forholdet ble avdekket gjennom tips fra publikum. Gjennom en dialog med virksomheten ble det avdekket at det var flere tilfeller av salg av fiktive kontroller fra disse to ansatte ved virksomheten, opplyser Seljevold.

De to bilmekanikerne avga en uforbeholden tilståelse i tingretten.

– Enkelte tenker ikke sikkerhet

At det er et marked for svindel med EU-kontroller må uansvarlige bileiere ta noe av ansvaret for, mener bilbransjen.

– Det er enkelte kunder som bare har et mål om å få bilen sin gjennom kontrollen og ikke tenker på sikkerheten i bilen. Det kan ikke vi ta inn over oss, mener service- og markedssjef ved Dahles Auto, Stein Arild Finstad.

Omlag 1,2 millioner biler skal godkjennes i år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.