NRK Meny
Normal

Aune Sand føler han må underholde offentligheten

Forfatterdebutant Aune Sand prøver å være morsom på egen bekostning når han uttaler seg offentlig. – Den Aune Sand man ser i offentligheten er ikke den man møter privat, forteller han.

Aune Sand

Aune Sand fortalte at han er mer stille og rolig i private settinger enn i det offentlige rom da han besøkte Sommeråpent fredag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Når jeg er i det offentlige rom, så føler jeg at jeg har i oppgave å underholde mennesker, sier Aune Sand.

49-åringen fra Hvaler har de siste ukene vært ute i mediene og invitert til jordbærmusfest og ment at kritikerne som har slaktet den erotisk romanen «Jordbærmus» ikke klarer å få opp «sommerstaven».

Hyller forbildet Wesenlund

Men da Aune og tvillingbror Vebjørn Sand besøkte NRKs Sommerbåt i Moss tegnet de begge et bilde av en langt roligere og mindre eksentrisk forfatterdebutant.

Vebjørn og Aune Sand

Tvillingbrødrene Vebjørn og Aune Sand står sammen i tykt og tynt. Her fra åpningen av utstillingen 'Å bli mann' i Galleri Sand.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Man er ikke der (i det offentlige rom, red.anm.) for sin egen del, man er der for å glede eller muntre opp andre. Så har man den private Aune, som ikke så veldig mange kjenner, sier Aune.

Forfatteren og kunstneren forteller så om sitt forhold til karakteren Marve Fleksnes, spilt av et av hans store forbilder, Rolv Wesenlund.

– Han var en så vidunderlig skuespiller. Den komedien han bedrev handlet om å være morsom på egen bekostning. Det er et livsmotto som jeg prøver å ta med meg. Det handler om å løfte hverandre opp, for vi er alle brødre og søstre, sier han og får et bekreftende smil av tvillingbroren.

– Det skal Aune ha, det handler ikke om å dumme ut andre mennesker. Han gjør det med seg selv, og har jo blitt en stor humorist. Han var ikke så morsom før, men han har blitt mer og mer morsom å ha som bror. Hele landet ler jo så de … ja. Aune er en god entertainer, sier Vebjørn.

Jada, vi elsker (Fleksnes' fataliteter) JADA, VI ELSKER!

Aune Sand ser på Fleksnes og Rolv Wesenlund som forbilder. Her fra Fleksnes' fataliteter sammen med Moder'n, spilt av Aud Schønemann.

Foto: Tore Halden / Tore Halden, NRK

– Har tusen feil

De to brødrene fortalte også varmt om oppveksten på Hvaler sammen med foreldrene og sine søsken.

– Vi har vokst opp i en vidunderlig familie hvor roen i livet har vært en veldig viktig ting. Jeg har en veldig sindig mor fra Jæren, og jeg som person er nok veldig mye roligere og en mer stille type enn man kan få inntrykk av i det offentlige rom, sier Aune.

Sommeråpent-programlederne Marte Stokstad og Anne Rimmen fortalte så at de hadde snakket med venner av Aune som beskriver 49-åringen som varm, nedpå, raus, omtenksom og som en veldig god venn.

– Jeg har tusen feil og kjemper hver eneste dag for å bli et bedre menneske. Men en av de kvalitetene vi har fått fra mamma og pappa er å elske å se at andre lykkes. Misunnelsen er noe vi vokste opp uten å kjenne til og det har vært en stor gave i livet, svarer han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Formalinlekkasje på sykehuset

    Sykehuset Kalnes har hatt en formalinlekkasje i morges, melder Halden Arbeiderblad. Sarpsborg brannvesen rykket ut til sykehuset, og skal ha spylt lekkasjestedet. Ingen skal ha blitt evakuert som følge av hendelsen.

  • Sol i helgen

    Det kan bli tropevarme flere steder i Østfold i helga.

    Opp i mot 30 grader og knallsol kan forventes i Fredrikstad, Halden og Sarpsborg.

    Det betyr at det kan bli varmere i Østfold enn både på Kanariøyene og på Kreta.