NRK Meny
Normal

Åtte studietilbud ved Høyskolen er ikke godkjent

Høgskolen i Østfold har frist til mars neste år med å dokumentere at bygg- og eiendomsfag tilfredsstiller offentlige krav.

Høgskolen i Østfold
Foto: Espen Torgersen / NRK

Det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT) som melder dette i dag . NOKUTs tilsyn har avslørt at åtte studietilbud innen eiendoms- og byggfag ikke holder mål. Alle er tilbud høgskolen gir i samarbeid med Norges Eiendomsakademi (NEAK). De åtte linjene er alle på bachelor-nivå, og gir studenter mellom 15 og 30 studiepoeng.

NOKUT truer med å trekke studienes akkreditering tilbake hvis høgskolen ikke overholder fristen den 15. mars 2017. Men de presiserer at dette ikke vil gå ut over studentene.

– Studentene er da ferdige med eksamen, svarer NOKUT til NRK Østfold i en epost.

– Et eventuelt vedtak om tilbaketrekking av akkrediteringen vil ikke bety at de mister de studiepoengene de har fått. Ingen av studiene går over mer et semester, så alle som begynner på studiet i 2017 vil også være ferdige den samme våren.

Vedtaket kommer ikke overraskende, skriver HiØs studiedirektør Beth Linde til NRK i en epost.

Beth Linde

– Høgskolen i Østfold vil arbeide videre med dette, men avventer nå ny forskrift før arbeidet kan sluttføres, skriver HiØs studiedirektør Beth Linde til NRK.

Foto: Bård Halvorsen

– Høgskolen i Østfold har i 2015/2016 vært inne en revideringsprosess når det gjelder disse tilbudene og fikk i mars rapport fra sakkyndig kommisjon.

Linde legger til at høgskolen selvsagt vil overholde fristen NOKUT har satt.

Men de avventer NOKUTs nye forskrifter for eksternt finansierte studietilbud innen den høyere utdanningen.

Må inn i undervisningen

Det NOKUT reagerer på, er at i høgskolens samarbeid med NEAK i dag har ansatte ved høyskolen har hatt ansvar for å godkjenne og kvalitetssikre studieplanen, men ikke for selve undervisningen.

– Studietilsynsforskrifta krever at minst 50 prosent av de som er tilknyttet en utdanning skal være ansatte ved den høyskolen som tilbyr utdanningen. Sentralt i dette skal det også være minst en med såkalt førstestillingskompetanse, som professor, førsteamanuensis, dosent eller førstelektor.

Bortsett fra dette er NOKUT fornøyde, presiserer høgskolens studiedirektør.

– NOKUTs sakkyndige komité rapporterer at studiene er yrkesrelevante og har dyktige fagfolk knyttet til seg, og studenttilfredsheten er også høy, skriver Beth Linde i sitt tilsvar til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Koster-rekord

    Sommeren har gitt billettrekord for Kosterbåtene, skriver Fredriksstad Blad. Båtene trafikkerer mellom Strømstad og Koster. I juli ble det solgt 112 000 billetter mot 98 000 i juli i fjor. Også mai og juni ble rekordmåneder for selskapet Västtrafik som driver ruta.

  • Ung motorsyklist omkom

    Det var en mann i 20-årene fra Toten som omkom i en motorsykkelulykke i Trøsken søndag ettermiddag. Sykkelen har kjørt av veien og inn i et tre. Føreren døde på stedet. Det var ingen vitner til ulykken, forteller Finn Håvard Aas ved politiets operasjonssentral.