NRK Meny
Normal

Atomen opp til folkedebatt i kveld

Institutt for Energiteknikk (IFE) møter miljøaktivist og engasjert fembarnsfar til debatt når Halden Arbeiderblad inviterer til folkemøte om Haldenreaktoren.

Institutt for energiteknikk, IFE Halden

OPPE TIL DEBATT: Haldenserne får sjansen til å høre fra begge parter under kveldens folkemøte.

Foto: Rainer Prang / NRK

I kveld arrangerer Halden Arbeiderblad folkemøte og debatt om sikkerheten ved IFEs atomreaktor i byen.

IFE fikk i desember fornyet konsesjon til å drive Haldenreaktoren i seks nye år, til tross for at en samlet miljøbevegelse har krevd at den stenges.

Atomreaktoren i Halden ble åpnet i oktober 1959

56-ÅRING: Atomreaktoren i Halden åpnet i 1959. før jul fikk den konsesjon for seks nye år – men ikke uten kraftig kritikk fra miljøbevegelsen.

Foto: Nordby, Jan / SCANPIX

Redaktør i lokalavisa, Hans Petter Kjøge, forventer høy temperatur på biblioteket i Halden.

– I Halden virker det som om veldig mange tar IFEs tilstedeværelse med veldig stor ro. Vi lurer litt på om det virkelig er slik, og hvorfor. Så vi utfordrer folk i salen til å komme med spørsmål, og vi får også IFEs sikkerhetsansvarlige i panelet, så dette blir spennende.

Andre deltakere i debattpanelet er mangeårig freds- og miljøaktivist Jørgen Johansen og Einar Helgestad.

Sistnevnte har engasjert seg i debatten som haldenser og fembarnsfar.

Atle Valseth, IFE Halden

Sikkerhetsansvarlig ved IFE, Atle Vadseth, møter kritikere fra miljøbevegelsen i kveld.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I et leserbrev i onsdagens HA tar han kraftig til orde for å avvikle Haldenreaktoren, blant annet av hensyn til kommende generasjoner.

Og Kjøge forteller at saken har engasjert flere.

– Dette er et tema som dukket opp etter at IFE fikk ny konsesjon like før jul. Det førte til en ganske kraftig debatt i Halden Arbeiderblad rundt sikkerheten på IFE. Det har vi fulgt opp med å arrangere folkemøtet.

– Inntrykket er at folk flest stoler på at sikkerheten er ivaretatt. Men det er noen som har et annet syn, og det skal bli spennende å se dette på folkemøtet i kveld.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.