NRK Meny
Normal

Plasserer 1000 asylsøkere i innendørs telt

Sivilforsvaret og Norwegian support team skal sette opp telt for flyktninger inne i de tidligere Smart Club-lokalene i Råde.

Syrere i telt utenfor Paris

TELT: For å gi asylsøkerne privatliv, vil det bli satt opp telt innendørs på mellom 60 og 90 kvadratmeter i det gamle kjøpesenteret i Råde i Østfold. Her vil spesielt kvinner og barn få egne avlukker til privatliv. Her er syrere i et telt utenfor Paris.

Foto: Joel Saget / AFP

– Vi går en vinter i møte, og å ha telt innendørs gjør driftsforholdene enklere. Ellers måtte vi bygd på en annen måte, og hatt varmeovner og slikt, sier Knut Aas fra Norwegian support team.

Hvis det bare hadde vært en stor sovesal hadde det ikke vært så all right

Knut Aas

Teamet som DSB og Sivilforsvaret står bak, bistår vanligvis FN med å bygge hovedkvarter der hvor det har vært naturkatastrofer, sist var under ebola-katastrofen i Sierra Leone.

Ankomstsenter

Onsdag ble det klart at Råde blir nasjonalt ankomstsenter for inntil 1000 flyktninger. Her skal de være mellom 2–-48 timer til de er registrert av politiet, og dermed klare til å transporteres videre til mottak andre steder i landet.

Nedlagt kjøpesenter i Råde skal bli ankomstmottak for flyktninger

TOMT: I dette nedlagte kjøpesenteret i Råde skal det reises en teltleir for flyktninger innendørs.

Foto: christian Nygaard-Monsen / NRK

Aas skal lede arbeidet med å sette opp 6-90 kvadratmeter store telt.

– Det er for å kunne tilby litt skjermede områder for folk, hvis det bare hadde vært en stor sovesal hadde det ikke vært så all right.

Siden det kommer en overvekt av unge menn, tenker Aas særlig på å gi kvinner og barn en mulighet til å trekke seg litt tilbake.

– Brannsikkerheten i bygget er bra med brannalarm og sprinkleranlegg, sier Aas og understreker at teltene får egen brannvarsling og egne slukkingsapparater. I tillegg blir det våken vakt i bygget.

Utfordrende å skaffe senger

– Vi jobber for harde livet med å få tak i nok senger, helst køyesenger så det blir plass til flest mulig.

Et utleiefirma kommer med toaletter som skal stå utenfor det gamle Smart Club – bygget ved E6 i Råde. Om de klarer å gi et tilbud slik at flyktningene får dusjet og vasket seg, vet Aas foreløpig ikke.

– Utenfor bygget blir det også et spisetelt med plass til 200 personer, så her må man rett og slett spise på skift.

Det nedlagte kjøpesenteret i Råde skal bli ankomstmottak for flyktninger

GOD PLASS: I det nedlagte kjøpesenteret i Råde blir ankomstsenter for flyktninger, Her får de overnatte i telt innendørs mens de venter på å bli registrert av politiet i samme bygg.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Onsdag kveld startet Sivilforsvaret i Østfold å innkalle tjenestepliktige som skal være med å reise teltene.

– Da snakker vi om mannen og kvinnen i gata på mellom 35 og 55 år. Det er en tjenesteplikt, så her er det obligatorisk å stille, sier Gaute Molvær, distriktssjef ved Østfold sivilforsvarsdistrikt.

Han regner med at de begynner å reise teltleiren til fredag, og at 20–30 personer fra Sivilforsvaret vil være i sving til enhver tid. Målet er at de skal ta imot de første til søndag.

– Etter at teltene er reist, skal vi hjelpe til med å drifte selve forleggningsdelen, altså der folk skal bo og sove i dette ankomstmottaket. Molvær forteller at Sivilforsvaret i Oslo og Akershus også er bedt om å hjelpe til.

Politiet som skal registrere flyktningene, får også en del av plassen i senteret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i beiteområde

    Det brenner i 100 kvadratmeter beiteområde i Eidsberg. Brannvesenet har iverksatt slukking.

  • Mulig skogbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brann og redning er på vei til Skjørtvedtveien der det er en mulig skogbrann.