Asylsøkere må flytte fra Moss

Moss Mottak legges ned. Denne uka får 168 personer beskjed om at de må flytte fra skole, barnehage og nærmiljø i løpet av januar.

Stein Bungum, adm.dir Fossum AS

Stein Bungum, Administrerende direktør i Fossnes AS, må gi beboerne i Moss beskjed om at de blir flyttet i januar.

Foto: NRK

– På vegne av beboerne synes jeg dette er veldig problematisk. Det er mange som har bodd på Moss Mottak i lang tid, noen helt siden oppstarten for snart seks år siden, og de har en sterk tilknytning til Moss, sier Stein Bungum i Fossnes AS som driver mottaket i Moss.

Kan gjenåpne i mars

Allerede seks uker etter at mottaket stenger, er det mulig at det kan åpne igjen, men da med nye beboere.

– Avtalen vår med UDI gårbare noen uker før den nye anbudsrunden er klar. Dessverre vil ikke UDI la oss få forlenge driften til vi vet om vi får ny kontrakt, sier Bungum.

Regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup bekrefter at beboerne blir flyttet til andre mottak i januar, og ser ikke grunn til å vente til ny anbudsrunde er avgjort.

– Mottak er ikke et permanent botilbud, og hvis Fossnes skulle få en ny avtale om mottaksdrift i Moss, så flytter jo ikke vi de samme beboerne tilbake. De finner vi plass til andre steder fram til de får bostedskommune eller blir sendt ut av lande, sier Kjelstrup.

Vil ikke flytte

For Helez Suleiman (14) og familien hennes kom beskjeden om at mottaket legges ned, som et sjokk.

Det beste som har skjedd meg er å komme til Moss, fortalte Helez på NRK i november. Familien på to voksne og fire barn har bodd i Moss i over tre år. De har oppholdstillatelse og venter bare på bostedskommune. Det samme gjør 52 av de andre beboerne ved Moss Mottak.

– Det er veldig trist at mottaket må legge ned. Vi håper vi slipper å flytte fra Moss, at vi får kommune i tide, og at vi får bli her, sier Helez.

Beboerne ved Moss mottak bor i vanlige leiligheter rundt om i kommunen, og mange er allerede godt integrert når de får opphold.

Maks uflaks

Moss Mottak hadde egentlig avtale med UDI fram til neste høst, men sa opp avtalen for å delta i en ny anbudskonkurranse tidligere i høst. Den ble avlyst av UDI i begynnelsen av desember. Den nye anbudsrunden er ikke klar før etter at avtalen deres med UDI går ut.

– Det er Fossnes AS som har tatt en risiko her, for å få mulighet til å legge inn et nytt tilbud. Den risikoen må de ta ansvar for selv, sier Kjelstrup.

– Det er ikke noe problem for oss å miste mottaket i Moss. Det problematiske er å rive opp beboere når det kanskje ikke hadde vært nødvendig, svarer Bungum.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fredrikshald imponerte i futsal

    Det nyopprykkede laget Fredrikshald imponerte i eliteserien i futsal i dag. 140 tilskuere så haldenserne spille uavgjort 7-7 mot fjorårets seriemestere Sandefjord, skriver Halden Arbeiderblad.

  • Vurderer ordning for godstrafikk

    Regjeringen undersøker mulighetene for å innføre en økonomisk støtteordning som skal bidra til at godstrafikken blir flyttet fra veiene til jernbanen. – Dette er ting vi jobber med, sier statssekretær Anders B. Werp (H) i Samferdselsdepartementet.