NRK Meny
Normal

Askim må frem med sparekniven

Askim kommune må kutte 20 årsverk neste år og innbyggerne kan vente seg en betydelig avgiftsøkning.

Askimbudsjettet 2012

Rådmann i Askim, Synnøve Rambek presenterte i dag sitt forslag til budsjett.

Foto: Anne Ognedal/NRK

Rådmann i Askim kommune, Synnøve Rambek la i dag frem sitt forslag til budsjett for neste år. Det viser at kommunen har en stor innsparingsjobb foran seg de neste årene.

For å spare penger har rådmannen blant annet foreslått å skru ned innetemperaturen i kommunale bygg. Hvor mye temperaturen skal ned avhenger av hva rommene brukes til.

Totalt ønsker kommunen å spare 1,5 millioner kroner på ulike ENØK-tiltak på byggene i kommunen.

På grunn av innsparingskravet må Askim kommune også kutte 20 årsverk neste år. Årsverkene skal reduseres ved naturlig avgang og omplassering. Det blir derfor ingen oppsigelser.

Falske brannalarmer koster deg dyrt

Kommunen ønsker også å hente inn ekstra penger på å øke avgiftene for innbyggerne.

Blant annet vil prisene på en kubikkmeter med vann øke fra 9,20 kroner i 2011 til 10,60 kroner neste år. Kloakk øker fra 13,60 til 14,50 kroner.

Årsgebyret for renovasjon øker med 107 kroner.

Også prisene for SFO i kommunen øker til neste år. I 2011 koster 100 prosent plass 2346 kroner. Neste år vil den samme plassen være 77 kroner dyrere.

I tillegg vil det bli dyrere dersom brannvesenet må rykke ut til falske brannalarmer, fra 4775 kroner til 6000 kroner.

Bygger ny skole og omsorgsboliger

På tross av et stramtbudsjett mener allikevel rådmannen at kommunen må ta seg råd til nysatsinger.

Ny ungdomsskole er allerede under bygging. Det inkluderer ungdommens samfunnshus som skal være åpen for ungdom dag og kveld.

Det vil gi store utfordringer for kommunen. Ungdomsskolen koster 30 millioner kroner per år i renter og avdrag. Neste år vil summen ligge på 10 millioner.

Kommunen bygger også 10 omsorgsboliger for personer med utviklingshemming.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 20:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 20:55.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.