Hopp til innhold

I en time sto Asbjørn og ringte med kirkeklokkene

Lyden av kimende kirkeklokker kunne høres over hele landet mellom klokken 17 og 18 påskeaften. I Tomter måtte Asbjørn Moen gjøre det hele på gamlemåten.

Asbjørn Moen ringte påska inn manuelt

Utstyrt med hørselvern, kamera og sine egne armer ringte Asbjørn Moen påska inn direkte på Facebook påskeaften.

Foto: Privat

– Det varer jo en time, så jeg er rimelig støl i armene nå. Det var noen som kommenterte at jeg burde få en massasje. Jeg får høre med kona når jeg kommer hjem, ler Asbjørn Moen.

Over hele landet ringte kirkeklokkene påska inn mellom klokken 17 og 18 på påskeaften. Kimingen er en norsk tradisjon som har vart i flere hundre år.

Når Norges kirkeklokker kimer påskeaften har de vært tause i tre dager.

Etter tradisjonen tier nemlig klokkene og orglet fra avslutningen av gloria under skjærtorsdagsmessen og fram til feiringen av oppstandelsen tar til påskenatt.

Streamet på Facebook

Men i Tomter kirke har de ingen maskin som kan få klokkene til å ringe automatisk. Og når kirketjeneren hadde fri, så bestemte Moen seg for å stille opp.

– Jeg tok på meg jobben frivillig. Jeg kan det egentlig ikke, men jeg bare kjørte på. Farfar kimte i mange år, så det er bare morsomt å kunne fortsette familietradisjonen, sier han.

Ringte påska inn manuelt

Seerne på Facebook lot seg begeistre av Asbjørn Moen da han ringte påska inn manuelt lørdag ettermiddag.

Foto: Skjermdump/Hobøl og Tomter menighet på Facebook

Hele seansen ble streamet direkte på Facebook til glede for innbyggerne i det lille tettstedet. Ideen fikk han etter å ha gjort det samme på sin egen profil i fjor.

– Jeg fikk god respons på det, så vi tenkte at vi kunne prøve det ut som et stunt på menighetens side i år. Det var bare en morsom greie for å vise at vi ikke er så gammeldagse, sier han.

– Manuell ringing på helsa løs

Aurdal Menighetsråd inviterer i mai til det første nasjonale seminaret om kirkeklokker, som skal finne sted i Aurdal og på Fagernes i Valdres i Oppland.

Seminaret vil ta for seg kirkeklokkenes rundt tusen år lange historie i Norge og gi en innføring i ulike ringeteknikker og ringetradisjoner.

– Manuell ringing med kirkeklokker har jo gått på helsa og hørselen løs for kirketjenere, men heldigvis finnes det i dag gode metoder å ringe med klokkene på, samtidig som vi ivaretar både sikkerhet og helse, sier kirkeverge Liv Barbro Veimodet i Sør-Aurdal kirkelige fellesråd til NTB.

Målet med seminaret er å øke bevisstheten og den generelle kunnskapen om klokketradisjon og ringing hos alt fra kirkelig ansatte og sogneråd, til kommuner og lærestedene ved universitetene – og folk flest med interesse for kirkeklokker og kulturarv.

– Det er stadig flere kirker som går over til elektronisk ringing, og en av grunnene for at vi drar i gang seminaret var et ønske om bevisstgjøring om tradisjonene og kulturen rundt kirkeklokkene, og som et alternativ til automatiseringen av kirkeklokkene, sier Veimodet.