Hopp til innhold

Arbeidsløs, pengeløs, men ikke venneløs

Etter at myndighetene ville kaste Kamil Gedroun ut av Norge i fjor høst har han mistet jobben og fått avslag fra NAV om økonomisk hjelp. Men han slåss fremdeles for oppholdstillatelse.

Kamil Gedroun
Foto: Rune Fredriksen / NRK

En familiegjenforening førte til at den kurdiske iraneren Kamil Gedroun kom til Norge sommeren 2010. Hans midlertidige oppholdstillatelse var tuftet på at han måtte være gift og bo sammen med sin daværende kone i tre år. Men to år senere ble de to separert, og UDI startet arbeidet med å trekke oppholdstillatelsen tilbake. Noe som ble stadfestet sist oktober.

I det snaue halvåret siden da, har Kamil Gedroun måttet flytte ut fra leiligheten sin. Husleia ble for dyr. Han har også måttet selge tingene sine.

Ingen inntekt

Kamil var i fast jobb. Nå er han arbeidsløs, og siden han formelt sett ikke lenger har tillatelse til å oppholde seg i Norge, får han heller ikke hjelp fra NAV.

– En av kameratene mine bor alene i et hus. Så jeg bor hos han nå, sier Gedroun.

– Så får vi se hva som skjer i framtiden.

Gedroun teller ned til mai måned, når han kan få svar på Utlendingsnemndas nye behandling av hans oppholdstillatelse i Norge. Og en eventuell rettssak i etterkant.

– Jeg har hatt en rekke samtaler med advokaten. De ringte til UNE og fikk svar at saksbehandlingen kan ta fem måneder. Det betyr at vi kan får svaret i mai.

– Dette blir jo dyrt for deg?

– Jada. Norge er et dyrt land, og det er enda dyrere hvis du ikke har en inntekt.

Legger du noen planer?

– Det er veldig komplisert nå. Men jeg har mye håp. Men jeg skal ikke reise tilbake til Iran. Der er det veldig farlig nå. Det er mye bråk, jeg tør ikke tilbake. Jeg må finne en løsning.

Takker for støtte

Facebook-gruppe Kamil
Foto: Skjermdump Facebook

Kamils sak ble godt kjent i fjor høst, etter at blogger Sophie Elise tok situasjonen hans opp. Rundt 13.000 har skrevet under på et krav om at Kamil må få bli i Norge.

- Vi fikk mye oppmerksomhet etter at hun blogget, sier Kamil, mange er engasjerte i saken. Nå er det over 13.000 underskrifter for meg.

– Hjelper det, tror du?

- Jeg håper det. Jeg vet ikke. Jeg setter stor pris på det folk har gjort.