NRK Meny
Normal

– Folk kom helt fra Tyskland for å drikke her

«Mariakilden» i Eidsberg har rykte på seg for å være mirakelvann. Kilden gikk helt i glemmeboka – frem til Fylkeskonservatoren fikk nyss om den.

Mariakilden i Eidsberg

Arkeolog Sigrid Gundersen fyller koppen med vann fra «Mariakilden» i Eidsberg.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Langs riksvei 22, ved Trømborg i Eidsberg, dukker det opp noe helt spesielt. I flere hundre år hadde «Mariakilden» rykte på seg til å være mirakelvann.

Kilden er ukjent for de aller fleste i dag, også for Fylkeskonservatoren, som først ble klar over den i forbindelse med søk etter fornminner i området.

– Vannet smaker veldig godt. Det er litt rart å tenke på at her har folk hentet seg vann på vei til eller fra kirken i mange hundre år. Kanskje trengte de litt ekstra hjelp til å bli kvitt sykdommer eller noe som var vondt og vanskelig?, spør arkeolog Sigrid Gundersen.

Kom fra Tyskland

Inger Maren Trømborg

Inger Maren Trømborg har hørt historier om at det kom folk gående fra Tyskland for å drikke vann i Eidsberg.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

For vannet i den «hellige kilden» skulle visstnok ha helbredende effekt.

Inger Maren Trømborg er født og oppvokst her og har god kjennskap til «Kjella», som den ble kalt på folkemunne.

– Jeg vet at det kom folk gående helt fra Syd-Tyskland på 1200-tallet fordi de hadde hørt om denne kilden med legende vann, sier hun.

Det som er igjen av kilden, ligger i dag i en privat hage og fungerer som en slags brønn.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nå skal det dreie seg om vann, nærmere bestemt HELLIG VANN. I flere hundre år hadde "Mariakilden" i Eidsberg rykte på seg til å være mirakelvann. Likevel gikk den etterhvert i glemmeboka - helt til Fylkeskonservatoren nylig fikk nyss om den.

Vil bevare for ettertiden

Mariakilden i Eidsberg

«Mariakilden» i Eidsberg skal visstnok bestå av legende vann.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Sammen med Fylkeskonservatoren vil Eidsberg kommune nå se på hvordan «Mariakilden» kan bevares best mulig.

– Fra kommunens side har vi i alle år vært veldig bevisste på at vi ønsker å ta vare på de gamle kulturminnene vi har. Vi har Monaryggen, som er et veldig spennende område, og «Mariakilden» var en del av leden som gikk sørfra og opp mot Nidaros, sier spesialrådgiver i kommunen, Kjell-Harry Olausen

– Det er både morsomt og fint å kunne bevare dette for ettertiden. Kanskje ikke akkurat i denne formen, men at både kilden og historiene knyttet til den kan bli kjent for dem som kommer etter oss, legger Sigrid Gundersen til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny leder i Hvaler Høyre

    Marita Wennevold Hollen har rykket opp som leder av Hvaler Høyre etter at forgjengeren meldte seg ut, i følge Fredrikstad Blad. Hollen sier at dette er en midlertidig ordning som følge av at hun var nestleder. Hvaler Høyre skal ha ekstraordinært årsmøte 29. juni.

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.