NRK Meny
Normal

Åpner nødnettet for landbruket

Brannvesenet i Østfold og Follo åpner for at landbrukets eget samband skal kunne kommunisere med nødnettet, for å styrke skogbrannberedskapen i distriktet.

Skogbrann i Sarpsborg

Landbruket skal få tilgang til nødnettet for å styrke skogbrannberedskapen. Her fra en skogbrann i Sarpsborg i april.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

110-sentralen i Østfold og Follo tar grep for å ruste opp skogbrannberedskapen, og har utvidet samarbeidet med sikringsradioen, som er landbrukets eget samband.

Nå kan også de kommunisere via nødnettet og ikke bare sende nødsignaler.

– En som er ute i skogen kan bare trykke på en knapp, og får da direkte kontakt med vår 110-sentral. Det er et vanlig ordinært nødanrop, sier Terje Surdal som er leder for alarmsentralen i Østfold og Follo.

– En styrke

Terje Surdal

Terje Surdal er leder for 110-sentralen i Østfold og Follo.

Foto: Petter Larsson/NRK

Nødnettet er enkelt beskrevet intern kommunikasjon mellom politi, brann- og helsevesen.

Frem til nå har sikringsradioen kun hatt mulighet for å sende et nødsignal til nødnettet. Når Østfold og Follo branndistrikt nå tillater kommunikasjon mellom de to, så gjør det brannvesenet bedre forberedt når skogbranner først oppstår, sier Surdal.

– Vi ser at man ivaretar behovet nødetatene har for kryptert samband på en veldig god måte. Så dette er en styrke for oss i vårt distrikt.

Ser frem til samarbeidet

Maren Heggland, leder i sikringsradioen, ser fram til tettere samarbeid med brannvesenet – et samarbeid som ikke alltid har fungert like bra.

– Vi har etter hvert sett at vi kunne vært en ressurs. Vi har oppdaget situasjoner gjennom nyhetene og kontakter vi har i beredskapsavdelinger rundt om, og sett at det har vært utfordringer med blant annet kommunikasjon.

Terje Surdal oppfordrer samtidig andre distrikter til å gjøre det samme.

– Ressursene er der, men det handler også om at man må finne hverandre når det trengs. Hvis ikke man gjør det på forhånd, så gjør man det antakeligvis heller ikke når det skjer noe.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tage Pettersen avstår etterlønn

    Tidligere ordfører i Moss og nå stortingsrepresentant for Høyre, Tage Pettersen, avstår etterlønn i Moss. Det skriver han på sin egen Twitter-konto. Pettersen søkte om og fikk innvilget halvannen måneds etterlønn. Dette skapte reaksjoner, og det er derfor politikeren likevel har valgt å avstå muligheten. I en SMS skriver Pettersen at han nå er ferdig med saken og ikke vil uttale seg utover dette.

  • Arbeidsulykke på Manstad

    En person er fløyet til Ullevål sykehus med hodeskader etter en arbeidsulykke ved Manstad kjøtt. Det var Fredriksstad blad som først omtalte saken. Til NRK sier operasjonsleder ved politet at de er på stedet og starter etterforskning, men vet lite om hva som faktisk har skjedd. Det skal være snakk om en fall-ulykke, men det er ikke kjent hvor alvorlige skadene er.