NRK Meny
Normal

Ap vil bruke mer på jernbanen

Arbeiderpartiet vil bruke 400 millioner kroner mer enn regjeringen på vedlikehold av jernbanene i sitt alternative budsjettforslag.

Jernbanen i Oslo-området blir oppgradert

Regjeringens budsjettforslag øker bevilgningene til veivedlikehold med 40 prosent, mens det bare blir 14 prosent økning til etterslepet på jernbanenettet. Arbeiderpartiet foreslår mer i sitt alternative budsjettforslag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Ap er ikke fornøyd med den påplussingen regjeringen har gjort, sier Irene Johansen på Stortingets Østfoldbenk.

– Vi ser at de prioriterer vei foran jernbane når det gjelder vedlikeholdet. Derfor ønsker vi å plusse på 400 millioner mer på neste års budsjett.

Irene Johansen

– Vi ser ukentlig at jernbanen har problemer, i hvert fall på Østfoldbanen. Derfor er det kjempeviktig å få opp pengebruken på vedlikeholdet, sier Irene Johansen (A).

Foto: Arbeiderpartiet

– Hva blir det 400 millioner mindre på da?

– Det blir 400 millioner mindre på skattelette, hvis vi får lov å bestemme. Vi har en åtte-ti milliarder mer å bruke på andre ting enn det regjeringspartiene har, fordi de har brukt det på skattelette. Vi vil heller bruke det på kommunene, som vi sa i forrige uke, 2,6 milliarder mer, og også 400 millioner mer til jernbane. Det kommer også mer utover.

Har godt håp om flertall

– Vi ser ukentlig at jernbanen har problemer, i hvert fall på Østfoldbanen. Derfor er det kjempeviktig å få opp pengebruken på vedlikeholdet.

Hun utfordrer med dette utspillet KrF og Venstre i de forhandlingene de skal ha med regjeringspartiene.

– Vi har begynt å snakke med dem, og vil snakke med dem jevnt og trutt framover. Vi håper å være med å påvirke dem i de forhandlingene de skal inn i. Jeg vet at KrF og venstre er opptatt av jernbanen, så jeg har godt håp om at vi kan få de med på å øke vedlikeholdspotten til jernbanen.

Hjemdal

Line Henriette Hjemdal reagerer først med å minne Irene Johansen om at KrF nå først og fremst er et støtteparti for den sittende borgerlige regjeringen.

Foto: Gunnhild Sørås

– Helheten i dette blir ikke klar før forhandlingene med KrF og Venstre er ferdige rundt den 20. november, legger Johansen til.

Forholder seg til regjeringen

Kristelig Folkepartis Line Henriette Hjemdals kommentar er imidlertid at hun ikke er helt sikker på hvor Irene Andersen vil med dette. Hjemdal sier dette er noe hun ikke kan forholde seg til nå, fordi KrF sitter i budsjettforhandlinger med regjeringspartiene Høyre og Frp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Finne klar for FFK

    Den finske midtstopperen Mikko Vitikko er klar for Fredrikstad fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Finnen har prøvespilt for FFK, og overbeviste såpass at han ble tilbudt en toårskontrakt.