Arbeiderpartiet legger Høyre bak seg

Arbeiderpartiet rykker ifra Høyre på en ny meningsmåling. Høyres førstekandidat i Østfold er likevel fornøyd.

Ingjerd Schou

Høyres førstekandidat i Østfold Ingjerd Schou er fornøyd med den nyeste meningsmålingen, til tross for at partiet går ned 4,3 prosentpoeng.

Foto: NRK

Høyre går ned 4,3 prosentpoeng i Østfold på en meningsmåling utført av InFact for NRK Østfold.

Arbeiderpartiet er størst med 35,4 prosents oppslutning i Østfold. Høyre har 26,2 prosent. Høyres førstekandidat i Østfold, Ingjerd Schou, mener likevel at tallene er gledelige da de ligger an til å vinne tre mandater.

– Det er det som er viktig for oss. Den siste innspurten nå handler om man ønsker Erna som statsminister, eller en fortsatt rødgrønn regjering. Da er faktisk valget å stemme på Høyre, som er garantisten for samarbeid på borgerlig side, og som er dem som bærer statsministerkandidaten, sier hun til NRK.

Venstre tror tog og skole gjør utslaget

Steffen Fjærvik valgkommentator

Valgkommentator Steffen Fjærvik mener at den siste meningsmålingen viser sterke tall for Arbeiderpartiet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Også Arbeiderpartiets førstekandidat Svein Roald Hansen er fornøyd med målingen. Han mener at fremgangen på tre prosentpoeng siden forrige måling er en oppmuntring før de siste og avgjørende dagene av valgkampen.

– Det gir gode muligheter for at vi skal ta de siste tiendedelene som trengs for å sikre det fjerde mandatet.

NRK Østfolds valgkommentator Steffen Fjærvik mener den nyeste målingen fra InFact viser sterke tall for Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet har hamret løs på de borgerlige på to spørsmål. Det ene er handlingsregelen, og det andre er hvilken regjeringskonstellasjon de borgerlige stiller med. De har klart å skape såpass mye usikkerhet hos kanskje spesielt Høyres velgere at det trolig gjør utslag nå.

Kampen om det niende mandatet ser nå ut til å stå mellom Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Venstre har gått frem 0,9 prosentpoeng og har nå 4,9 prosent oppslutning i Østfold.

– Det at vi er tydelige på tog og skole, og at vi har vist at Venstre er relevant for Østfold, er det som gjør at vi på denne målingen blir dobbelt så store som ved forrige stortingsvalg, mener førstekandidat i Venstre, Per Magnus Finnanger Sandsmark.

KrF går ned: – Ingen krise

Senterpartiet går opp ett prosentpoeng på meningsmålingen og har nå 5,2 prosents oppslutning i Østfold foran stortingsvalget.

– Jeg tror østfoldingene er opptatt av å ha en tydelig stemme på vegne av fylket på Stortinget. Både i forhold til vei, bane og bredbånd, og også i forhold til matproduksjon og å sette mennesker foran systemer, sier Senterpartiets stortingskandidat Per Inge Bjerknes.

– Budskapet vårt har nådd frem til østfoldingene og jeg håper at vi fortsatt kan mobiliserer frem til valgdagen 9. september, legger han til.

Og mens Senterpartiet gjør et byks på meningsmålingene, så går Kristelig Folkeparti ned med 0,2 prosentpoeng til 4,7 prosent. Ingen krise, sier førstekandidat Line Henriette Hjemdal.

– Jeg har forventet at det skulle bli jevnt helt frem til målstreken. Men Kristelig Folkeparti gjør det godt på landsmeningsmålingene, og jeg tror at også det vil slå inn i Østfold.

Meningsmåling for NRK Østfold

Parti

Total

Forrige måling

Endring

Arbeiderpartiet

35,4%

32,4%

3

Fremskrittspartiet

16,4%

16,5%

-0,1

Høyre

26,2%

30,5%

-4,3

Kristelig Folkeparti

4,7%

4,9%

-0,2

Venstre

4,9%

4,0%

0,9

Sosialistisk Venstreparti

2,5%

2,1%

0,4

Senterpartiet

5,2%

4,2%

1

Rødt

1,2%

0,8%

0,4

Miljøpartiet De Grønne

1,9%

3,4%

-1,5

Andre partier

1,6%

1,1%

0,5

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 18.50

  • Sikret karate-medalje i Ungdoms-OL

    Annika Sælid fra Sarpsborg er sikret medalje i Ungdoms-OL i Argentina etter å ha vunnet sine tre innledende kamper. 17-åringen fra Sentrum Kampsport skal møte Negin Altooni fra Iran i semifinalen kl. 19.15