Marianne Antonsen: Still Soulful Christmas

Denne ukens Østfoldalbum er en nyinnspilling av julealbumet fra 2000.

Ukas album - Marianne Antonsen

Ukens Østfoldalbum kommer fra Marianne Antonsen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

For 13 år siden ga Marianne Antonsen fra Fredrikstad ut julealbumet «Soulful Christmas». Og siden har hun fremført sanger fra albumet jul etter jul.

– Siden jeg ha ut albumet har jeg gjort mange konserter, og publikum er der år etter år. Jeg har også gitt ut nye sanger som folk har spurt etter. Så da valgte jeg å spille inn sangene live, og har kalt den «Still Soulful Christmas».

Tradisjoner

Antonsen forteller at albumet inneholder flere av de samme sangene i en ny drakt. Og sangene på plata er valgt ut med omhu.

– Jeg velger låtene etter hjertet mitt. Men jeg er også veldig opptatt av å være tradisjonell. Jula er full av tradisjoner, og det er mange fantastiske julesanger. Men vi har bare en måned i året å synge dem på. Da liker jeg å synge de gode klassiske julesangene.

Artisten gleder seg hvert år til å synge julesanger fra plata.

– Det er nesten sånn at når jeg er ferdig med en konsert ett år begynner jeg å glede meg til neste år. Jeg klarer ikke å finne ord for hvor koselig det er. Salen er full av folk. Jeg blir helt rørt av å tenke over det.

Selv om hun har full opp med å synge julen inn, er ikke Antonsen redd for å ta det med ro i førjulstiden.

– For meg er også advent fred og ro. Jeg velger heller å sitte med beina på bordet og spille et spill med datteren min enn å vaske vinduer. Rekker jeg ikke å vaske vinduene, så rekker jeg ikke det, sier hun.

Hør hele intervjuet med Marianne Antonsen i «Etter to – før fem»:

Skal gi alt

Den siste lørdagen før jul fyller Antonsen opp kirken i Gamlebyen i Fredrikstad for å synge sangene fra ukas Østfoldalbum.

– Det som er litt gøy i år er at det er 15 årsjubileum. Da skal jeg ha med meg Erlend Gjerde som er fra Sarpsborg. Vi traff hverandre når han var 17 og jeg var 19. Han er den første som jeg sang Silent Night sammen med.

– Jeg gleder meg utrolig mye til at vi skal gjøre den konserten sammen. Det er mange år siden sist, og det skal bli en glede, forteller Antonsen.

Selve albumet Soulful Christmas forsøker å dekke hele følelsesspekteret.

– Det er derfor jeg skal ha konserten rett før jul. Det er ikke noe jeg skal spare meg til. Jeg gir alt jeg har, og så blir det både latter, tårer og god stemning.

– Jeg har det forholdet som jeg har til jula, nettopp på grunn av mamma, pappa og familien min. Jeg synes det er min plikt å gi de tradisjonene videre til mine barn. Vi koser oss sammen. Det aller beste med jula er kanskje at det er litt stille, folk stopper litt opp og bruker til sammen.

Utvalgte fra Still Soulful Christmas:

Silent Night: Jeg er glad i soul og musikk som er amerikansk rhythm and bluesinspirert. Og det er virkelig denne sangen.

Holy Night: På konsertene mine gjør jeg alltid den svenske versjonen, for det er Jussi Björling jeg egentlig har vokst opp med. Men jeg fant ut at jeg nå skulle gjøre en ny plate med litt mer liveversjoner og det er mange publikummere som spør etter den engelske teksten. Så jeg tenkte at jeg måtte lage en versjon av den. Dette er kanskje en av de mest tradisjonsrike og viktigste julesangene for meg og min familie. Det er ikke jul om ikke jeg får høre, eller enda bedre sunget, den sangen.

Mary Did You Know: Den sangen var det en god kollega og venn av meg som introduserte meg for. Det er en ganske ny og morderne julesang. Den har en vidunderlig liten melodi. Sangen handler om hva det er den unge jenta Maria tenkte når hun gikk gravid, og ikke minst om hun kunne vite hva den lille babyen skulle bety for verden. Det er ganske interessante tanker egentlig.

Grown up Christmas List: Det er nesten litt sånn krig og fred-tekst. Sangen handler om en voksen person som egentlig har lyst til å sette seg ned skrive denne ønskelisten til nissen som vi gjorde da vi var små. Nå vet vi bedre i voksen alder at så enkelt er det ikke. Men skulle vi kunne skrevet den, hva skulle det stått der da?

Breath of Heaven: Jeg har med meg et fantastisk gospelkor. Første gangen jeg hørte denne sangen var på deres julekonsert. Den tar også utgangspunkt i en gravid Maria, med kanskje litt frykt, kanskje litt tanker rundt hva en ung jente følte. Det kan jeg lett identifisere meg med, siden jeg var 20 år da jeg gikk gravid med sønnen min.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    26. runde i Eliteserien endte med uavgjort 2–2 mellom Molde og Sarpsborg 08. Sarpsborgs Jørgen Horn og Patrick Mortensen scoret gjestenes mål i Møre og Romsdal.

  • Uavgjort for FFK, tap for Moss

    Moss tapte 3-0 mot Alta i Finnmarkshallen. I Oslo ble det et målløst oppgjør mellom FFK og Grorud. FFK er sikret kvalifisering etter at Raufoss vant sin kamp i dag og med det er klare for opprykk til 1. divisjon.